Orban dijeli 5 milijardi eura šakom i kapom ne obazirući se na inflaciju, diže mirovine, daje olakšice

Autor: Tomislav Pili , 10. veljača 2022. u 07:44
Za mirovine u siječnju utrošeno je dodatnih 550 milijuna eura, a u veljači će računi umirovljenika biti ‘podebljani’ za još milijardu eura/Shutterstock

Premijer Viktor Orban povećava mirovine i daje olakšice kućanstvima s nižim prihodima.

Mađarski premijer Viktor Orban dobrano je “odriješio kesu” preusmjeravanjem 5 milijardi eura u džepove umirovljenika i kućanstva s nižim prihodima, što je veliki zaokret u odnosu na strogu politiku štednje koju je do sada zagovarao.

Ekonomisti u tome vide predizborne motive s obzirom da vladajući Fidesz ne može računati na glatku pobjedu na predstojećim izborima, a upozoravaju da će dobar dio tog novca završiti u osobnoj potrošnji i tako dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju. S time se slaže i središnja banka.

Tijesna utrka
Kako piše Financial Times, u Mađarskoj se u travnju održavaju parlamentarni izbori, a šest oporbenih stranaka formiralo je koaliciju kako bi srušilo vladavinu premijera Orbana koji stoluje neprekidno od 2010. godine.

Ankete pokazuju da je vladajući Fidesz u neznatnoj prednosti pred oporbom, a dosta birača još je neodlučno kome darovati glas. Ankete objavljene krajem siječnja pokazale su da Fidesz ima 51 posto podrške dok oporba uživa 49 posto.

Orbanova konzervativna vlada do sada je bila poznata po politici striktne proračunske štednje. Zahvaljujući vladinim “bolnim mjerama”, poput nacionalizacije privatnih mirovinskih fondova te dodatnog oporezivanja velikih kompanija iz energetskog, maloprodajnog i telekomunikacijskog sektora, Mađarska je izbjegla bankrot nakon izbijanja globalne financijske krize 2008. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme vlada u Budimpešti opet počinje trošiti. Proračunski deficit narastao je 2020. na 8,1 posto BDP-a. Manjak je prošle godine pao na 7,5 posto, a ove bi trebao dosegnuti 5,9 posto vrijednosti gospodarstva.

Međutim, za mirovine u siječnju utrošeno je dodatnih 550 milijuna eura, a u veljači će računi umirovljenika biti “podebljani” za još milijardu eura.

U videu objavljenom na Facebooku početkom tjedna premijer Orban je istaknuo kako se radi o povratu duga nakon što je 2009. tadašnja socijalistička vlada smanjila mirovine. “Oni su uzeli, mi vraćamo”, kazao je Orban.

K tome, obitelji s djecom dobit će poreznu olakšicu vrijednu ukupno 1,7 milijardi eura. Pripadnicima oružanih snaga za plaće se izdvaja još 500 milijuna eura dok zaposleni mlađi od 25 godina više neće plaćati porez na dohodak.

Ministarstvo financija procjenjuje da će time toj skupini u džepu ostati 400 milijuna eura. Valja podsjetiti da je prošlog studenog vlada najavila smanjenje socijalnih doprinosa za 2 milijarde eura, a to će ove godine stupiti na snagu.

“Ukupna slika pokazuje vrlo veliku fiskalnu rupu koja će nekako morati biti financirana”, komentirao je za FT Andras Farkas, neovisni mirovinski konzultant.

Potrošački šok
Peter Virovacz, ekonomist ING banke, smatra da će većinu ovog dodatnog dohotka kućanstva jednostavno – potrošiti.

“Najmanje polovica, a možda i 70 posto tog novca prelit će se u potrošnju. S obzirom da su sve mjere lansirane praktički istovremeno, enormna količina novca preplavit će gospodarstvo”, kaže Virovacz. Rezultat ovog “potrošačkog šoka” bit će rast inflacije čija bi stopa mogla dosegnuti gotovo 8 posto, dodao je taj analitičar.

U prosincu je u Mađarskoj stopa inflacije na godišnjoj razini iznosila 7,4 posto. Oporbeni čelnik Peter Marki-Zay smatra da će visoka inflacija “pojesti” svu povišicu mirovina koje dijeli Orban. “Nova vlada neće davati jednokratne mirovinske prilagodbe već će stvoriti održivi mirovinski sustav, dugoročno pouzdan”, poručio je Marki-Zay putem Facebooka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close