Mađarska inflacija 17,5%, Hrvatska između Rumunjske i Bugarske

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2023. u 11:26
Foto: TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u srpnju je bilježila Mađarska, od 17,5%.

Inflacija u eurozoni blago je popustila u srpnju, kliznuvši na 5,3%, a usporila je i u Hrvatskoj, premda je i dalje znatno iznad europskog prosjeka, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.

U srpnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 5,3%, izvijestio je europski statistički ured, što je u skladu s prvom procjenom objavljenom 31. srpnja.

U lipnju je iznosila 5,5%, kao što je i pokazivalo izvješće krajem prošlog mjeseca. Na mjesečnoj razini cijene su u 20-članom gospodarstvu u srpnju kliznule za 0,1%, u skladu s prvom procjenom.

Cijene energije bile su u srpnju niže za 6,1% nego u istom mjesecu 2022., nakon 5,6-postotnog pada u lipnju, pokazuje izvješće. Svježa hrana poskupjela je na godišnjoj razini za 9,2%, neznatno snažnije nego u lipnju, a blago je ubrzao i rast cijena usluga, na 5,6%.

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u srpnju je bilježila Mađarska, od 17,5%. Najvišu jednoznamenkastu stopu imala je Rumunjska (8,9%), a slijedi Hrvatska sa stopom mjerenom HICP-om od 8% u srpnju u odnosu na godinu ranije. Najbliža Hrvatskoj u srpnju je bila Bugarska, sa stopom inflacije od 7,8%.

Komentirajte prvi

New Report

Close