Kako odabrati materijale i proizvode pogodne za zelenu gradnju?

Autor: PD VL native tim , 23. listopad 2022. u 22:00
Foto: Getty Images

Energetska učinkovitost u zgradama ključna je za postizanje ugljične neutralnosti do 2050.

Kao ključna tema zelenog gospodarstva nameće se održiva ili zelena gradnja. Zgrade u EU odgovorne su za 40% naše potrošnje energije i 36% emisija stakleničkih plinova. Poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradama stoga ima ključnu ulogu u postizanju ambicioznog cilja ugljične neutralnosti do 2050. godine, navedenog u Europskom zelenom planu.

Kako započeti zelenu gradnju

Kao pomoć i javnom i privatnom sektoru u ozeljenjavanju zgrada nude se međunarodno priznati certifikacijski sustavi. Jedan od njih provodi i Hrvatski savjet za zelenu gradnju, konkretno DGNB. Ovakav sustav omogućuje ekološku procjenu cjeloživotnog ciklusa zgrade od faze planiranja i projektiranja, izgradnje, faza korištenja, pa sve do završetka životnog vijeka i uklanjanja zgrade.

To nije samo metoda certifikacije već i alat koji vodi investitora i graditelja kroz proces i odlično prikazuje benefite zelene gradnje.

Koje proizvode koristiti

Tvrtke posvećene održivoj proizvodnji rade procjene životnog ciklusa proizvoda, što prikazuje cjelokupan utjecaj na okoliš. Verificirani oblik ove procjene zove se EPD = Environmental product declaration ili Deklaracija o utjecaju proizvoda na okoliš.

Posljednjih godina smo vidjeli pokušaje standardizacije studija o procjeni životnog ciklusa i EPD-ova. Ovdje je cilj transparentnost i međuprimjenjivost, što omogućuje korištenje EPD-ova u različitim industrijskim sektorima ili zemljama i poboljšanje usporedivosti između proizvoda iste kategorije.

Što EPD-ovi rade za rasvjetu – i što mjere

U rasvjetnom sektoru, vidimo trend porasta korištenja EPD-ova. Krajnji korisnici su sve više počeli zahtijevati studije procjene životnog ciklusa, kako bi ozelenili svoje zgrade i unaprijedili svoje strateške planove za održivost, nekad iz ekonomskih razloga, ali sve češće iz razloga brige za zaposlenike i okoliš.

U Signifyju, kao dio naših nastojanja da podržimo upotrebu EPD-a u sektoru rasvjete, identificirali smo ključne točke vezane uz održivost rasvjetnih proizvoda i sustava na koje rasvjetni stručnjaci i kupci trebaju obratiti pozornost.

Učinkovitost: Treba koristiti učinkovitije LED svjetiljke, odnosno one s višim vrijednostima parametra svjetlosne učinkovitosti – lm/W. Referentne vrijednosti učinkovitosti razlikuju se ovisno o primjeni. Vanjske primjene obično imaju više zahtjeve za učinkovitost. U Signifyju nam je cilj u svim našim proizvodnim programima isporučiti najvišu moguću učinkovitost. Kao osnovnu smjernicu u razvoju rasvjetnih proizvoda i sustava, obvezujemo se na postizanje minimalno 10 posto veće učinkovitosti od zahtijeva EU EE klase A.

Životni vijek: Što je duži životni vijek proizvoda, to će biti dulja njegova faza upotrebe. Također je važno da proizvod osigura što stabilniji radni učinak tijekom svog produljenog životnog vijeka, ako je moguće i do pred sami kraj životnog vijeka.

Modularnost: Modularne proizvode lakše je zbrinjavati na kraju životnog vijeka. Lakše ih je rastaviti i lakše je reciklirati i ponovno upotrijebiti njihove pojedine komponente. Modularnost također omogućuje i olakšava servisiranje proizvoda tijekom njegovog životnog vijeka.

Umjesto zamjene kompletnog proizvoda, možda ćete moći zamijeniti samo jedan sastavni dio, čime se produljuje životni vijek proizvoda i smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Korištenjem aplikacija kao što je Philips Service tag, možete brzo i precizno naručiti rezervne dijelove proizvoda i analizirati kvarove, bitno unaprjeđujući proces redovitog održavanja proizvoda.

Dijelovi za višekratnu upotrebu: nastojimo osigurati što veći udio komponenti proizvoda koje će se moći reciklirati i ponovo upotrijebiti na kraju životnog vijeka proizvoda. U Signifyju osiguravamo potpunu usklađenost s EU RoHS i REACH smjernicama, kojima se reducira proizvodnja opasnog otpada.

PCB (ploča sa rasvjetnom elektronikom): Posebnu pažnju posvećujemo ekološkom i održivom dizajnu, proizvodnji i recikliranju elektroničkih tiskanih pločica na kojima se zasnivaju sve elektroničke komponente svjetiljki.

Težina: Što je proizvod lakši, to ga je lakše proizvesti, transportirati, instalirati, popraviti i zbrinuti. Svaka radnja s lakšim proizvodom je jednostavnija i ekološki prihvatljivija.

Mogućnost recikliranja: određeni proizvodi i određene komponente proizvoda mogu se u potpunosti reciklirati na kraju životnog vijeka. Među dobrim pokazateljima za procjenu koliko je neki proizvod ekološki prihvatljiv su sljedeći: udio reciklabilnih komponenti u proizvodu, podložnost uobičajenim tehnologijama reciklaže i jednostavnost procesa reciklaže.

Lanac transporta i opskrbe: metode transporta i distribucije također mogu imati značajan utjecaj na okoliš.

Pakiranje: pakiranje proizvoda može povećati utjecaj na okoliš i zaslužuje punu pažnju proizvođača. U Signifyju smo posvećeni korištenju smanjene težine ili volumena pakiranja uz najmanje 80 postotni udio recikliranog papira odnosno 25 posto reciklirane plastike.

*Sadržaj omogućio Signify International

New Report

Close