Iz EK odobrili 20 milijuna kuna potpore za peradare pogođene ‘koronom’

Autor: Jadranka Dozan , 05. listopad 2021. u 17:09
Pada proizvodnja peradi u RS/Damir Špehar/PIXSELL

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja, objašnjavaju u Komisiji

Za hrvatska poduzeća koja posluju u sektoru peradarstva Europska komisija je u kontekstu potpora djelatnostima pogođenim pandemijom koronavirusa odobrila hrvatski program potpore u vrijednosti 2,7 milijuna eura ili 20 milijuna kuna, priopćili su danas iz EK . Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore, a riječ je o izravnim bespovratnim sredstvima. Cilj te mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo njegovo širenje, objašnjavaju u Komisiji. 

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja. Iznos potpore po korisniku izračunat će se na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020.

U Komisiji navode da su utvrdili da je hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira pravila EU o državnim potporama. To predviđa da potpore neće premašiti 1,8 milijuna eura po klaonici i 225.000 eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica, kao i da će se dodijeliti najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close