Znate li tko u Europi proizvodi najviše sladoleda? Evo kako stoji Hrvatska

Autor: Darko Bičak , 22. kolovoz 2023. u 09:17
Vrućina uz sladoled na splitskim ulicama. Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Ledena slastica je značajan prehrambeni proizvod u Europskoj uniji koja ga proizvede ukupno 3,2 milijarde litara godišnje

U ljetnim mjesecima sladoled je nezaobilazna slastica u mnogim dijelovima svijeta, a posebno na Mediteranu gdje brojni građani i turisti teško mogu zamisliti “život bez njega”.  Da je tome tako svjedoči i javna polemika koja traje već mjesecima oko cijene kuglice sladoleda na Jadranu te rasprava da li je to previše i da li je skuplje od konkurentskih zemalja.

Kako bilo, prema službenoj statistici Europska unija godišnje proizvede 3,2 milijarde litara sladoleda, a što predstavlja rast od pet posto u odnosu na lani. Hrvatska sa svojih 33 milijuna litara sladoleda proizvedenog lani zauzima 10. poziciju prema podacima EUROSTAT-a. Najveću europski proizvođači sladoleda su, logično, i najveće zemlje – Njemačka s 620 milijuna litara, Francuska s 591 milijun te Italija s 571 milijun, Zanimljivo da jedna velika i vruća španjolska proizvede pak svega 321 milijun litara.

Infografika/foto: Marko Picek/PIXSELL

EU je i veliki izvornik sladoleda, a najveći izvoznik je Francuska s 53 milijuna litara. tijekom prošle godine Unija je smanjila uvoz sladoleda iz vanjskih zemalja za 14 posto.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close