Evo u kojim slučajevima trebate imati naljepnicu HR na vašem automobilu, a u kojima ne

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2022. u 13:18
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Propis koji regulira naljepnicu i precizno određuje njezin izgled zove se Pravilnik o registraciji i označavanju vozila.

Mislite li da smo se ulaskom u Europsku uniju riješili potrebe za lijepljenjem naljepnice na vozilo, možda i niste u pravu.

Propis koji regulira naljepnicu i precizno određuje njezin izgled zove se Pravilnik o registraciji i označavanju vozila. Ono što se kolokvijalno nazivamo naljepnicom HR u predmetnom se pravilniku zove razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu, piše HAK revija.

Prema navedenom pravilniku, naljepnica je potrebna u međunarodnom prometu, osim u prometu unutar Europske unije ako na registarskim pločicama imate razlikovnu oznaku Republike Hrvatske.

To pak ovisi o tome imate li nove registarske pločice EU-a ili ne. Pod novim registarskim pločicama podrazumijevamo one koje imaju oznaku Europske unije, tj. s lijeve strane plavi pravokutnik kao oznaku pripadnosti EU, tzv. europski logo i nacionalnu oznaku za Hrvatsku – HR.

Ako imate takve registarske pločice – za promet unutar Europske unije naljepnica vam nije potrebna. Ako pak kanite ići vozilom u zemlje koje nisu članice Europske unije (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i sl.), naljepnica je potrebna.

U slučaju da nemate nove registarske pločice EU-a, naljepnica je svakako potrebna, neovisno o činjenici idete li vozilom u zemlje unutar ili izvan Europske unije. Naljepnica mora biti bijele boje s crnim slovima bez reklama i prema dimenzijama koje propisuje spomenuti pravilnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close