Evo gdje će struja poskupjeti za 30 posto, a plin za 15 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2021. u 12:33
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Bez vladine intervencije brojne obitelji bile bi suočene sa skokom cijena struje za 45 posto dok bi im računi za plin porasli 30 posto

Cijene struje za kućanstva u Italiji porast će u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju 29,8 posto, a cijene plina 14,4 posto, potaknute „neobičnom dinamikom“ cijena sirovina koje obaraju povijesne rekorde, priopćio je u srijedu regulator Arera.

Referentne europske cijene plina više su nego učetverostručene u ovoj godini, potaknute niskim zalihama, problemima u opskrbi i velikom potražnjom u procesu oporavka gospodarstva od posljedica pandemije covida 19, što je podiglo i veleprodajne cijene struje.

To će značiti više cijene i za kućanstva, koje bi mogle rezultirati energetskim siromaštvom najranjivijih društvenih skupina, upozoravaju udruge.

Talijanski regulator očekuje da će računi za struju za kućanstva u posljednja tri ovogodišnja mjeseca porasti 29,8 posto, a računi za plin za 14,4 posto, i to nakon što se uzmu u obzir vladine mjere ublažavanja tih troškova, ‘teške’ tri milijarde eura.

Bez vladine intervencije brojne obitelji bile bi suočene sa skokom cijena struje za 45 posto dok bi im računi za plin porasli 30 posto, ističu.

“Vladina intervencija ublažava učinak delikatne faze oporavka i štiti osjetljivije potrošače”, rekao je u priopćenju šef Arere Stefano Besseghini.

Arera određuje cijene plina i električne energije na zatvorenom maloprodajnom tržištu svaka tri mjeseca, a cijene za četvrto tromjesečje utvrdit će do kraja rujna.

Čelnik energetskog regulatora napomenuo je i da treba uložiti još napora da bi se smanjili strukturni troškovi energije.

Naknade poput onih za obnovljive izvore energije i za gašenje nuklearnih elektrana čine u prosjeku više od 20 posto računa za struju u Italiji, napominje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close