Ekonomski stučnjak nema dobre vijesti: Ako stvari izmaknu kontroli, imat ćemo najskuplji Božić unazad 30 godina

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2021. u 09:30
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Stabilizacija cijena se ne očekuje tako brzo, naglasio je.

Cijene hrane rastu iz dana u dan, a  svi se pitaju kada će ta poskupljenja napokon stati. No, nažalost vijesti nisu obećavajuće.

“Stabilizacija cijena se ne očekuje tako brzo. Cijene će rasti sigurno do kraja poslovne godine. Inflacija je još uvijek ispod tri posto, a kada inflacija prođe tu granicu naš novac je osjetno obezvrijeđen i monetarne vlasti moraju djelovati. To se može dogoditi već najesen”, rekao je za Net.hr ekonomski analitičar dr.sc. Petar Vušković, dodajući da je inflacija trenutni ekonomski problem broj jedan u Europi.

“U Hrvatskoj na hranu otpada 30 posto potrošačke košarice, i ona ima najznačajniju ponderiranu vrijednost. Primjerice, u EU-u na hranu otpada 10 posto”, objašnjava analitičar.

A sve bi to moglo utjecati i na cijene takozvane božićne košarice.

“Očekuje nas rast cijena plina, zatim rast cijena žitarica i uljarica, rast cijena hrane. Projekcije su dosta loše. Sada iz faze monitoringa moramo krenuti u operativnu fazu. To znači okrenuti se restriktivnoj monetarnoj politici. Inflacija je uvijek povezana s optjecajem novca na tržištu. Iako je dio inflacije ‘uvezen’, možemo samostalno utjecati na cijene na tržištu. To je važno dok još uvijek imamo monetarnu neovisnost. Ako stvari izmaknu kontroli, možemo imati najskuplji Božić od osamostaljenja”, veli Vušković za Net.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close