Novi namet: Cijena cigareta će skočiti u nebo

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 11:32
Foto: Pixabay

To bi podiglo cijene u istočnoeuropskim zemljama gdje se kutije mogu prodavati ispod 3 €. Jače parilice imale bi trošarinu od najmanje 40 posto, dok će za slabije parilice iznositi 20 posto. Grijani duhanski proizvodi također će biti pogođeni carinom od 55 posto ili poreznom stopom od 91 eura za 1000 prodanih artikala.

Bruxelles će predložiti povećanje poreza na cigarete i prvi namet na cigarete u cijeloj EU. S ciljem smanjenja stope pušenja u planu je da se poveća minimalna trošarinu sa 1,80 eura na 3,60 eura po kutiji od 20 cigareta. Promjene bi također povećale poreze na ručno motani duhan, a uvela bi se prva minimalna trošarina u cijelom EU-u za parilice ili grijani duhan, piše Financial Times.

EU će predložiti porez na cigarete u sklopu oporezivanja duhanske industrije koji bi također udvostručio trošarine u državama članicama s niskim porezima na cigarete i to prema nacrtu dokumenta Europske komisije. To bi podiglo cijene u istočnoeuropskim zemljama gdje se kutije mogu prodavati ispod 3 €.

Ažuriranje EU direktive o oporezivanju duhana iz 2011. također će uskladiti oporezivanje novih proizvoda za pušenje, kao što su parilice i grijani duhan, s cigaretama, budući da su tvorci politika diljem svijeta zabrinuti zbog popularnosti novih proizvoda među mladima.

Jače parilice imale bi trošarinu od najmanje 40 posto, dok će za slabije parilice iznositi 20 posto. Grijani duhanski proizvodi također će biti pogođeni carinom od 55 posto ili poreznom stopom od 91 eura za 1000 prodanih artikala.

Trošarine na cigarete također bi se znatno povećale u zemljama kao što su Austrija i Luksemburg gdje su cijene niske u odnosu na dohodak. Očekuje se da će povećanje poreza na cigarete stvoriti dodatnih 9,3 milijarde eura za zemlje članice EU-a. Promjene imaju za cilj ubrzati nastojanje EU-a za “generaciju bez duhana” do 2040.

Kao dio Plana EU-a za pobjedu protiv raka, zdravstveni službenici žele smanjiti upotrebu duhana među građanima EU-a sa sadašnje razine od oko 25 posto na 20 posto 2025., a ispod 5 posto do 2040. Komisija je ovog mjeseca uvela zabranu aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda kako bi ograničila porast potražnje među mlađim potrošačima. U SAD-u, regulatori Uprave za hranu i lijekove zabranili su sve popularnije parilice.

Rob Branston, viši predavač poslovne ekonomije i član Istraživačke grupe za kontrolu duhana Sveučilišta u Bathu, rekao je da se ažuriranje poreznog režima ” već dugo spremalo” kako bi se povećale cijene u zemljama u kojima su cigarete “previše jeftine” i uhvatio korak s inflacijom. “Ovo će spasiti živote”, rekao je.

Ipak, Peter van der Mark, glavni tajnik Europskog udruženja duhana za pušenje, industrijskog tijela, upozorio je da “ako imate iznenadni vrlo oštar porast, možete stvoriti tržište za nezakonitu trgovinu”.

U procjeni utjecaja koja je procurila navodi se da će povećanje minimalne trošarine imati “snažan utjecaj na potrošače i gospodarske subjekte” u državama EU-a u kojima su cijene cigareta niske, uključujući Bugarsku, Slovačku, Poljsku i Mađarsku.

S prijedlogom će se morati složiti sve zemlje članice EU-a prije nego što bude uvršten u zakon. British American Tobacco, jedan od najvećih svjetskih proizvođača cigareta, istaknuo je da je ovo “početak dugog zakonodavnog procesa”. Komisija nije odgovorila na zahtjev za komentar, piše FT.

Komentirajte prvi

New Report

Close