Elon Musk proširuje Teslinu tvornicu u Njemačkoj na užas zaštitara prirode

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Uz proizvodne trake za vozila, prvi europski Gigafactory imat će i pogon za proizvodnju baterija.

Tesla već namjerava nedovršenu tvornicu pored Berlina značajno proširiti što bi moglo izazvati dodatne tenzije s lokalnom zajednicom kojoj nije po volji što se pogon gradi na vodozaštitnom području. Kako piše Deutsche Welle, u pokrajini Brandenburg nije teško naći građane koji s neskrivenim divljenjem prate kako niče prvi europski Gigafactory američkog proizvođača električnih vozila.

Izuzetno brza gradnja

Tvornica u mjestu Grünheide gradi se izuzetno brzo. Prvi čovjek kompanije Elon Musk objavio je u studenom 2019. da je to mjesto pored Berlina izabrano za lokaciju prve europske Tesline tvornice. Proizvodnja bi trebala krenuti već u srpnju ove godine, svega 20 mjeseci od objave. Musk je prošloga mjeseca rekao kako gradnja tvornice i njezino puštanje u pogon u tako kratkom roku “nije ambiciozno, već jednostavno neophodno”. Međutim, rok početka proizvodnje vjerojatno će poremetiti izmjena veličine tog postrojenja. Naime, Teslina tvornica u Njemačkoj bit će veća od početnih najava. Kompanija je u tišini predala izmijenjenu prijavu početka gradnje koja sada uključuje i gradnju najvećeg svjetskog pogona za proizvodnju baterija, uz već postojeće proizvodne trake za vozila.

Umjesto ovoga ljeta, Teslina tvornica vjerojatno će započeti s radom ujesen s obzirom da izmijenjeni zahtjev mora proći proceduru kod lokalnih vlasti, ali i javnu raspravu. Za Elona Muska to vjerojatno znači nove glavobolje. Američki milijarder požalio se početkom travnja da 16 mjeseci od predavanja prijave početka gradnje lokalne vlasti još uvijek nisu donijele konačnu odluku o svim dozvolama za Gigafactory. To je američku kompaniju prisililo da krene u gradnju temeljem privremenih dozvola.

Glasine da će Musk prekinuti gradnju razbješnjen njemačkim iskustvom i preseliti tvornicu u neku drugu europsku državu za sada nisu potvrđene. Lokalni se političari nadaju kako do toga neće ni doći s obzirom na najave da će u tvornici raditi 12.000 ljudi.

Projekt kao blagoslov

“Vjerujem da će donositelji odluka biti kooperativni koliko je god moguće kako ne bi ugrozili projekt. Sumnjam da će se Elon Musk pokupiti i otići, već je preduboko u ovom projektu”, ističe Pamela Eichmann, predsjednica brandenburškog ogranka socijaldemokratskog SPD-a. Ona projekt podržava od samog početka. “Tko je prije znao za nas? Gotovo nitko. Cijela regija sada se može radovati novim razvojnim prilikama zahvaljujući Tesli koji je stavio Grünheide na globalnu kartu”, kaže Eichmann. Stoga ona Gigafactory vidi kao blagoslov za cijelu pokrajinu. “Tesla će privući ostale tvrtke i dobavljače u našu pokrajinu”, smatra čelnica SPD-ova ogranka.

No, brza dinamika građenja bez svih dozvola te činjenica da je tvornica dijelom na vodozaštitnom području “crvena je krpa” za lokalne protivnike ovog projekta. Među njima je i Manuela Hoyer, čelnica inicijative Građani Grünheidea koja je pozvala na prosvjed zbog gradnje Gigafactoryja. “Nevažno je hoće li biti kašnjenja ili neće. Nezadovoljna sam s cijelom procedurom u cjelini”, kaže Hoyer. “Vjerujem da tvornica takve veličine nikada nije smjela izniknuti u vodozaštitnom području”, kaže Hoyer. Stanovnike najviše brine što će tvornica trošiti velike količine vode, koje ionako na tom području nema u izobilju nakon tri sušne godine. Hoyer tvrdi kako Tesla ilegalno postavlja vodovodne cijevi, a inspekcije uglavnom zatvaraju oči na neregularnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close