Ekološke udruge tuže EK zbog glifosata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2024. u 19:00
Foto: Unsplash

Najavljuju i pravni postupak protiv obnove dozvole na Europskom općem sudu u Luksemburgu.

Britanska Zaklada Aurelia, specijalizirana za zaštitu okoliša, i Deutsche Umwelthilfe (DUH) najavili su tužbu protiv Europske komisije zbog obnove dozvole za upotrebu kontroverznog herbicida glifosata.

U srijedu navečer organizacije su službeno od Europske komisije zatražile da opozove dozvolu za glifosat, priopćila je Zaklada Aurelia.

Najavljuju i pravni postupak protiv obnove dozvole na Europskom općem sudu u Luksemburgu.

Krajem prošle godine Europska komisija donijela je odluku da se glifosat može koristiti u EU još deset godina budući da članice nisu mogle usuglasiti stavove u žalbenom odboru.

Glifosat je opasan po okoliš, a sumnja se i da je kancerogen. U srpnju prošle godine Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izvijestila je da “nije identificirala” neprihvatljive rizike po ljude, životinje i okoliš koji bi doveli u pitanje upotrebu glifosata.

Rizik je neprihvatljiv ako je utvrđen na svim područjima upotrebe, stoji u izvješću o analizi. EFSA je istodobno upozorila na manjak podataka o upotrebi na nekim područjima. Analizu su sastavile zemlje-izvjestiteljice Francuska, Nizozemska, Švedska i Mađarska.

“Totalni herbicid glifosat prijeti bioraznolikosti i pčelama”, upozorila je Zaklada Aurelia. Neovisne studije pokazale su izravan negativan utjecaj glifosata na zdravlje i životni vijek kukaca oprašivača.

Proizvođač glifosata njemački Bayer istaknuo je da “nijedna studija provedena u realnim uvjetima nije dokazala vezu glifosata i štete po zdravlje pčelinjih zajednica“.

Komentirajte prvi

New Report

Close