EK će predložiti uvođenje digitalnog poreza, plaćat će ga stotine europskih kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2021. u 12:45
Foto: Reuters

Dogovoreno je i da će se dio prava na oporezivanje preusmjeriti iz matičnih u zemlje u kojima kompanije posluju. 

Europska komisija predložit će idućih tjedana uvođenje digitalnog poreza koji će plaćati stotine većinom europskih kompanija, a prihod će se koristiti za financiranje oporavka od pandemije covida 19, najavila je Margrethe Vestager.

Zemlje Europske unije dogovorile su prošle godine da će se zajednički zadužiti za 750 milijardi eura koje će potom usmjeriti u fond za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije.

Obveznice izdaje Europska komisija u ime članica EU-a, novac će se vraćati 30 godina, a namaknut će se uvođenjem novih poreza, uključujući one na digitalno gospodarstvo i na emisiju ugljičnog dioksida.

Potpredsjednica EK izrazila je zadovoljstvo jučerašnjim dogovorom o izmjeni globalnog sustava oporezivanja, kojim je pod okriljem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) utvrđena minimalna porezna stopa na dobit kompanija od najmanje 15 posto.

Dogovoreno je i da će se dio prava na oporezivanje preusmjeriti iz matičnih u zemlje u kojima kompanije posluju.

EU će unatoč tome uvesti digitalni namet, naglasila je Vestager u razgovoru za Reuters, ne precizirajući koliko će iznositi.

“Bude li u cijelosti odobren i uveden i budu li porezne vlasti imale resursa da ga naplaćuju, dio kompanija koje trenutno plaćaju malo poreza ili ga uopće ne plaćaju, davat će doprinos društvima u kojima posluju”, istaknula je potpredsjednica EK.

Ciljevi europskog digitalnog nameta razlikuju se od onih poreznog dogovora postignutog pod okriljem OECD-a i njegov obuhvat bit će puno širi, tumači Vestager.

“Dok OECD-ov dogovor cilja 100 najvećih kompanija, ovaj će namet obuhvatiti daleko više njih”, naglasila je europska dužnosnica, dodajući da će ga plaćati uglavnom europske kompanije, ali i one iz drugih zemalja.

Inzistirala je da je posrijedi davanje, a ne porez.

“Znam da za kompanije to znači trošak, kako god ga nazvali”, ali trebaju ga smatrati normalnim troškom poslovanja u Europi, naglasila je.

Nije željela precizirati koje će ga kompanije plaćati, niti koliko bi mogao iznositi. Komisija je okvirno odredila 14. srpnja kao datum službene objave prijedloga, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close