Dvije europske države mogle bi dobiti izuzeće iz embarga na rusku naftu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. svibanj 2022. u 11:25
FOTO: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Paket će biti predstavljen veleposlanicima država članica EU-a u srijedu. 

Europska komisija mogla bi poštedjeti Mađarsku i Slovačku embarga na uvoz ruske nafte koji je u pripremi, rekla su u ponedjeljak dva europska dužnosnika.

Komisija bi u utorak trebala finalizirati novi, šesti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu koji će uključivati zabranu kupnje ruske nafte jer je izvoz nafte jedan od glavnih izvora ruskih prihoda.

Mađarska, koja jako ovisi o ruskoj nafti, opetovano poručuje da neće pristati na sankcije energetskom sektoru. Slovačka je također jedna od država članica EU-a koje najviše ovise o ruskim fosilnim gorivima.

Komisija bi stoga mogla ponuditi Slovačkoj i Mađarskoj “izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje”, rekao je jedan dužnosnik.

Embargo na naftu vjerojatno će ionako biti uveden postupno i najvjerojatnije će u cijelosti stupiti na snagu tek od početka iduće godine, rekli su dužnosnici.

Paket će biti predstavljen veleposlanicima država članica EU-a u srijedu.

Dnevni zahtjevi za isporukom ruskog plina preko Ukrajine u Europu, kroz slovačku granicu na lokaciji Velke Kapusany porasli su u ponedjeljak na najvišu razinu od kraja studenoga, pokazali su podaci slovačkog operatora TSO Eustream.

Te nominacije putem Velke Kapusany bile su oko 993.407 megavat sati (MWh) dnevno u ponedjeljak, najviše od 30. studenog, pokazuju podaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close