Đikićev tim dobio ogroman novac za istraživanje lijekova protiv korone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2021. u 10:47
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sveučilište Goethe, zahvaljujući timskom radu i suradnji znanstvenika, prepoznato kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja covida-19  u Njemačkoj. 

Ministarstvo znanosti njemačke države Hessen dodijelilo je osam milijuna eura projektu ENABLE koji vode prof. Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu s ciljem istraživanja novih lijekova protiv koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike.

Projekt ENABLE bavi se  korištenjem inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, priopćio je hrvatski znanstvenik Ivan Đikić čiji je tim od početka pandemije fokusiran na istraživanje koronavirusa.

Sveučilište Goethe, zahvaljujući timskom radu i suradnji znanstvenika, prepoznato kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja covida-19  u Njemačkoj.

“Posebno je značajan projekt koinfekcija bakterijama i koronavirusima o čemu se za sada malo zna. Upalni procesi  su zajednički bakterijama i virusima, no neophodno je saznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata zaraženih u isto vrijeme koronavirusom i raznim bakterijama”, naglasio je voditelj projekta Ivan Đikić.

Ova izdašna financijska potpora omogućit će njegovom timu korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanja novih specifičnih lijekova protiv covida i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti.

“Premda imamo već razvijena cjepiva koja štite od širenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv covid bolesti i dalje su velike. Posebno je to važno za osobe koje obole od covida-19 i razviju teške simptome”, dodao je Đikić.

Komentirajte prvi

New Report

Close