Cigarete bi mogle strahovito poskupjeti: ‘Crno tržište će cvjetati’

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2023. u 07:36
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska unija priprema novi porezni udarac duhanskoj industriji. Predlaže povećanje najniže moguće trošarine. S novim porezom cigarete u Hrvatskoj poskupjele bi najmanje desetak kuna po pakiranju, odnosno oko 1,3 eura.

Europska komisija predlaže povećanje najmanje moguće trošarine s jednog eura i 80 centi na čak tri eura i 60 centi po kutiji, odnosno 27 kuna – što znači da će cijelom nizu duhanskih brendova cijena skočiti, javlja RTL.

“Mislim da bi bilo dobro ne samo ispoštovati minimalnu stopu koju će predložiti Komisija, nego još i dodatno s naše strane pojačati taj iznos”, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Povećanje trošarine na tri eura i 60 centi za prosječnog pušača koji na dan popuši kutiju cigareta znači poskupljenje, u prosjeku za 10-ak kuna, odnosno povećanje od 300 kuna na mjesečnoj razini, tj. oko 3600 kuna na godinu.

“Neke države članice u EU imaju preko 6, 7 pa čak i 8 eura trošarine, dok recimo najmanje trošarine imaju Grčka i Bugarska koje su prve dvije zemlje prema broju pušača. Hrvatska je na petom mjestu i dosta loše stojimo”, dodaje Borzan.

Proizvođači duhana s najavom poskupljenja nisu zadovoljni, kažu – sve više pušača okrenut će se crnom tržištu.

“To je sigurno, 100 posto – najgore što će se obogatiti neko iz trećih zemlja, Hrvati će morati zatvoriti. Cigare će biti preskupe, crno tržite će cvjetati – carinici će hodati po selima i autima”, kazao je predsjednik udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list Željko Mikulčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close