Broj zaraženih u Italiji je deset puta veći? Ima ih čak 640.000

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2020. u 12:57
Foto: Reuters

Epidemija će gotovo sigurno ostaviti talijansko krhko gospodarstvo na koljenima, a većina poduzeća će se zatvoriti. 

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji vjerojatno je deset puta veći nego što pokazuju službene brojke o 64.000 ljudi, rekao je u utorak čelnik talijanske Civilne zaštite.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Italiji umrlo 6.077 ljudi u jedva mjesec dana čime je ta zemlja postala najpogođenija u svijetu i u kojoj je gotovo udvostručen broj smrtnih slučajeva u odnosu na Kinu u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine.

Testiranje na koronavirus često je bilo ograničeno na ljude koji su sami zatražili bolničku skrb, što znači da tisuće slučajeva još nije otkriveno.

“Omjer jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan”, rekao je za La Repubblicu Angelo Borelli, čelnik talijanske Civilne zaštite. Vjeruje da bi u Italiji moglo biti zaraženo 640.000 ljudi.

Kaže da je najveća poteškoća s kojom se Italija suočila nedostatak maski i respiratora, problem koji je urušio zdravstveni sustav od prve pojave virusa u bogatoj sjevernoj Lombardiji 21. veljače.

Italija pokušava uvesti zalihe iz inozemstva, ali Borelli kaže da su zemlje poput Indije, Rumunjske, Rusije i Turske zaustavile izvoz tih proizvoda.

“Kontaktiramo veleposlanstva, ali strahujemo da nam neće stići još maski iz inozemstva”, rekao je.

Epidemija će gotovo sigurno ostaviti talijansko krhko gospodarstvo na koljenima, a većina poduzeća će se zatvoriti.

Talijanska vlada želi da se sredstva fonda za pomoć zemljama u eurozoni koriste bez ograničenja.

Trenutni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) može pomoći zemljama eurozone samo pod uvjetom da prilagode svoje ekonomske politike i prevladavaju probleme koji su ih natjerali da potraže financijsku pomoć.

Zamjenik talijanskog ministra gospodarstva Antonio Misiani rekao je za Reuters da su takva ograničenja suvišna u krizi koronavirusa.

“Jedini prihvatljivi uvjet je korištenje resursa ESM-a za upravljanje izvanrednim zdravstvenim i ekonomskim situacijama”, rekao je Misiani i otvorio prostor za moguću bitku s Bruxellesom oko najboljeg načina izlaska iz ove krize.

U najtežem danu pandemije u Španjolskoj preminulo 514 osoba

U Španjolskoj je u utorak preminulo 514 osoba od koronavirusa, u najtragičnijem danu u toj zemlji od izbijanja bolesti koja je oduzela ukupno 2.696 života.

Španjolska, nakon Italije druga najpogođenija europska zemlja, danas bi mogla dosegnuti novu psihološku granicu od 40.000 oboljelih.

U podne su bile 39.673 inficirane osobe, što je 6.584 više nego dan ranije, izvijestila je zdravstvena služba.

Španjolski premijer Pedro Sánchez za vikend je pozvao stanovnike da se psihički i emotivno pripreme za „bolni val“ koji će uslijediti tijekom ovog tjedna. „Moramo dočekati kraj tjedna snažni“, rekao je.

Dužnosnici zdravstvene službe u nadolazećim danima očekuju vrhunac broja oboljelih, koji bi se onda trebao stabilizirati zbog uvedenih mjera izolacije 47 milijuna stanovnika, pa potom padati.

U utorak su u Madridu stanovnici nastavili izlaziti samo kako bi otišli na posao, po hranu i u ljekarnu. Medicinsko osoblje nalazi se pod sve većim pritiskom jer stalno pristižu novi pacijenti. Neke čekaonice su prepune.

Od ukupnog broja zaraženih oko 12 posto čine zdravstveni radnici, priopćila je u ponedjeljak zdravstvena služba.

Tračak optimizma daje podatak o 3.794 potpuno oporavljene osobe od ukupno 39.673.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da niste malo falili naslov?

New Report

Close