Pojavila se stranica samoizolacija.hr, Vlada upozorila: To nije naše!

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2020. u 12:29
Foto: Screenshot

Nemojte olako ostavljati svoje, a pogotovo tuđe osobne podatke na internetu. 

Danas ujutro pojavila se web stranica na adresi Samoizolacija.hr, koja na prvi pogled djeluje poput legitimne stranice nekog državnog tijela na kojoj je moguće anonimno prijaviti kršitelje samoizolacijskih mjera, piše Zimo.

Vjerujete da netko krši pravila samoizolacije? Budite odgovorni i prijavite takvu osobu. Sve prijave su anonimne (GDPR) i šalju se direktno MUP-u, stoji na stranici.

No, isto tako stoji i sljedeća informacija.

Servis Samoizolacija.hr u nijednom trenutku nema pristup poslanim podacima niti te podatke pohranjuje na bilo koji način poštujući strogi pravilnik GDPR-a već se oni putem vanjskog email servisa Sendgrid proslijeđuju MUP-u na daljnju obradu, piše na stranici.

Na stranici se osim toga nude informacije o koronavirusu koje su objavili mediji, koja su pravila samoizolacija, kome se obratiti, koji broj zvati za bilo kakve informacije (113).

Na prvi pogled, jer čak i letimična provjera pokazuje da adresu nije registriralo neko državno tijelo, već privatna tvrtka iz Zaprešića.

S obzirom na to da posljednjih dana sva službena komunikacija sa Stožerom civilne zaštite, ali i minstarstvima ide kroz Vladin Twitter kanal Koronavirus.hr, građani su tamo pokušali provjeriti radi li se zaista o legitimnoj stranici.

Odgovor je bio jasan – NE!

Nije!  @mup_rh na svim platformama ima aplikaciju Povjerenje i sigurnost. Ne upisujte podatke, poručili su.

Još nije potpuno jasno zašto bi netko pokrenuo takvu stranicu odnosno servis, prikupljao podatke i onda ih “navodno” slao anonimno MUP-u. Koliko je zakona i pravila time prekršeno, teško je pobrojati, ali sigurno je jedno.

Nemojte olako ostavljati svoje, a pogotovo tuđe osobne podatke na internetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close