Banke eurozone najavljuju daljnje zaoštravanje kreditnih uvjeta

Autor: Jadranka Dozan , 20. srpanj 2022. u 11:50
Prema ECB-ovoj anketi, na ukupnu (neto) potražnju poduzeća prigušujuće djeluje ona za investicije/Reuters

To se umnogome pripisuje percepciji povećanih rizika recesije odnosno usporavanja gospodarstva u okruženju povišene inflacije i očekivanih odgovora monetarne politike.

Najnovija anketa koju Europska središnja banka (ECB) provodi kvartalno među bankama eurozone potvrdila je dodatno zaoštravanje kreditnih standarda uvjeta u drugom tromjesečju, a iz odgovora 153 banke obuhvaćene anketom izgledno je da će se taj trend nastaviti i u trećem kvartalu.

To se umnogome pripisuje percepciji povećanih rizika recesije odnosno usporavanja gospodarstva u okruženju povišene inflacije i očekivanih odgovora monetarne politike, s utjecajem na troškove sredstava za same banke te bilančna ograničenja.

Istodobno, u dijelu ankete u kojem se popituje neto potražnja za kreditima odgovori banaka sugeriraju nastavak (neto) povećanja kreditne potražnje poduzeća.

Kao i u Hrvatskoj, to se ponajprije objašnjava financijskim potrebama za obrtnim kapitalom, pod utjecajem povećane cijene inputa uslijed stalnih poremećaja u opskrbnom lancu i visokih cijena energije, a dijelom i nastojanjem poduzeća da “preduhitre” očekivani porast troškova zaduživanja.

Prema ECB-ovoj anketi, na ukupnu (neto) potražnju poduzeća prigušujuće djeluje ona za investicije jer u okruženju neizvjesnosti nerijetko se odgađaju ulaganja.

U komentaru se navodi i da je pozitivan doprinos opće razine kamatnih stopa potražnji za kreditima u drugom tromjesečju bio manji nego u prvom.

Sve u svemu, pita li se banke, u trećem tromjesečju na razini eurozone očekuje se umjeren neto pad potražnje korporativnog sektora za kreditima.

Iako su kreditni trendovi u bankarskom sektoru eurozone svakako znakoviti, u Hrvatskoj je ukupna slika uvjeta financiranja i pod utjecajem natprosječnog priljeva europskog novca, posebice bespovratnih sredstava za Plan oporavka i otpornosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close