Austrija zatvara većinu trgovina, Češka zatvorila svoje granice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2020. u 15:44
FOTO: REUTERS/Lisi Niesner

“Austrija će biti gotovo zatvorena, ne dugo, ali jedno određeno vrijeme”, rekao je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Većina trgovina u Austriji bit će idući tjedan zatvorena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a barovi i restorani neće smjeti raditi navečer, odlučila je austrijska vlada.

Otvorene će smjeti biti samo ljekarne i trgovine s hranom.

“Austrija će biti gotovo zatvorena, ne dugo, ali jedno određeno vrijeme”, rekao je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Uz to, vlada je proglasila dvotjednu karantenu za dolinu Paznaun i skijalište Saint Anton am Arlberg u Tirolu, pokrajini u kojoj ima puno zaraženih koronoavirusom.

Austrija do sada ima 432 potvrđeno zaraženih i jedan smrtni slučaj od koronavirusa.

Austrija je prekinula sve zračne veze sa Švicarskom, Francuskom i Španjolskom te uvela kontrole na švicarskoj granici, uz one koje se već provode na talijanskoj granici.

Obustavila je također nastavu u školama i na sveučilištima te zatvorila kulturne lokacije i skijališta.

Češka zatvorila granice, restrikcije i u Poljskoj te Slovačkoj

I Češka Republika zabranit će ulazak u državu svim inozemnim državljanima, a njezini stanovnici neće moći izaći iz države, objavio je u petak premijer Andrej Babiš novu mjeru borbe protiv koronavirusa.

Zabrana na snagu stupa u ponedjeljak.

Posebne regulacije vrijedit će i za ljude koji žive i rade 50 kilometara od granice s Njemačkom i Austrijom, vozače kamiona i diplomate.

Strani državljani s boravištem u Češkoj i dalje će moći ući u državu, no do daljnjega neće moći izaći.

Ljudi koji se vraćaju u Češku iz Njemačke, Švicarske, Austrije i drugih država visokog rizika moraju u izolaciju dva tjedna.

Uz Češku su samo Austrija i Mađarska, članice šengenskog prostora, izvijestile su Europsku komisiju o novim graničnim kontrolama.

Restrikcije su osim njih uvele i Poljska i Slovačka.

Komentirajte prvi

New Report

Close