2000 ljudi primilo cjepivo kojemu je istekao rok trajanja

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2022. u 10:17
Foto: Pixabay

U liječničkom vodstvu Centra naglasili su da su cijepljenja bezopasna za zdravlje.

U dva grada u Njemačkoj nedavno je dvije tisuće osoba cijepljeno cjepivom kojemu je istekao rok trajanja.

U Centru za cijepljenje u Ingolstadtu početkom siječnja dane su doze cjepiva BioNTech kojem je upravo istekao rok trajanja, a isto se dogodilo i u Ebersbergu. Vlasti Gornje Bavarske su objavile kako je 4. i 5. siječnja slučajno primijenjeno cjepivo kojem je dan ranije istekao rok trajanja, objavio je portal Fenix.

Cjepivom je cijepljena 201 osoba, a uz sličan incident u Centru za cijepljenje Ebersberg, ovo je jedini slučaj u Gornjoj Bavarskoj gdje je dano cjepivo čiji je rok upotrebe bio neznatno prekoračen. Prema podacima Ministarstva zdravstva to su trenutačno jedini poznati slučajevi diljem Bavarske, a cijepljeni spornim cjepivom spomenutih dana bit će kontaktirani.

U liječničkom vodstvu Centra naglasili su da su cijepljenja bezopasna za zdravlje. Dosadašnja iskustva upućuju na to da unatoč kratkotrajnom isteku cjepiva postoji zaštita od cijepljenja. Za provjeru oboljelima se nudi besplatna krvna pretraga za određivanje antitijela, a po potrebi će se ponovno cijepiti – priopćili su iz nadležnog centra za cijepljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close