Vlada rezervirala 320 mil. kuna za pripremu projekata

Autor: Josipa Ban /VLM , 15. listopad 2012. u 22:00
Paul Vandoren, šef Delegacije EU u Hrvatskoj, i Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU/PXL

Paul Vandoren kritizirao je nedovoljnu suradnju u pripremi projekata između tijela središnje i lokalne vlasti.

Jedna od najvećih pogodnosti članstva u Europskoj uniji je korištenje sredstava njezinih fondova.

U tom je smislu strateški cilj i opredjeljenje Vlade da ta sredstva budu ključna za razvoj Hrvatske, rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU na trećim Danima EU fondova. Ključ uspjeha dobre iskoristivosti sredstava koja nam stoje na raspolaganju te desecima milijardi eura, koje će nam biti na raspolaganju u obliku strukturnih i Kohezijskog fonda nakon ulaska u EU, upravo su dobro pripremljeni projekti. A kako je priznao i sam ministar, upravo tu ne stojimo dobro.

Upravo je stoga Vlada za iduću godinu rezervirala 320 milijuna kuna za pripremu projekata, najavio je Grčić. Usto se s HBOR-om razvijaju modeli za njihovo sufinanciranje te se u suradnji s regionalnim razvojnim agencijama razvija sustav regionalnih koordinatora. Nedovoljnu suradnju u pripremi projekata između tijela središnje i lokalne vlasti kritizirao je u svojem govoru Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, istaknuvši potrebu njihove veće suradnje, na što se, kako je rekao, lokalni dužnosnici često žale. Naglasio je kako se Hrvatska suočava s brojnim izazovima, a jedan od ključnih je uspostava dugoročnoga strategijskog planiranja, odnosno odabir prioritetnih projekata. "Bez zrelih i dobrih projekata učinak fondova EU na razvoj Hrvatske neće biti dobar", istaknuo je te upozorio da njihovu pripremu treba ubrzati jer je do ulaska u EU i aplikaciju za strukturne i Kohezijski fond ostalo još malo vremena. Ministar Grčić je pak uvjeren da će Hrvatska biti uspješna u povlačenju sredstava. "Tvrdim da nećemo biti neto uplatitelj u proračun EU te da ćemo uspjeti povući više od 1,7 milijardi eura koliko ćemo morati uplatiti za članarinu u 2013. godini." Kao sljedeća područja izazova u pripremi za strukturne i Kohezijski fond ministar je naveo važnost uspostave kvalitetnih upravljačkih struktura koje će osigurati kvalitetno upravljanje projektima te njihovo kadrovsko jačanje.

Zatim uspostave strateškog planiranja te osiguranje financiranja projekata EU. Grčić je i ovom prilikom istaknuo da je u prvih devet mjeseci ove godine nova Vlada za 20 posto, odnosno sa 37 na 57%, povećala iskoristivost IPA pretpristupnog programa, a do kraja godine se očekuje da će porasti na više od 60 posto. I ministar i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Vandoren naglasili su važnost održavanja Dana EU fondova čiji je cilj svim zainteresiranima pružiti sveobuhvatne informacije o mogućnostima korištenja sredstava iz aktualnog IPA pretpristupnog programa kao i fondova koji će nam biti na raspolaganju nakon ulaska u Uniju. Svi posjetitelji će tako još danas u hotelu Sheraton, na deset info pultova, moći doznati kada se očekuju novi natječaji iz pojedinih područja, poput jačanja civilnog društva, prekogranične suradnje, zaštite okoliša, regionalne konkurentnosti i slično, te kako se pripremiti i prijaviti na projekt. Za danas je pak predviđeno osam besplatnih predavanja koja će se baviti temama: kako se prijaviti na IPARD program, koje su potpore za organizacije civilnog društva te će se govoriti o jačanju konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika.  

Najave

18. listopada
Jačanje kapaciteta

Zatvaranje twinning projekta "Jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu osobnih podataka", financiranog iz EU IPA 2007 programa za Hrvatsku, održat će se u zagrebačkom Informacijskom centru Europske unije, Trg žrtava fašizma 6, s početkom u 9.30 sati.

31. listopada
Postupak ocjenjivanja ponuda

Početna radionica "Postupak ocjenjivanja ponuda u kontekstu pretpristupnih programa EU" u sklopu otvorenih vrata, Velika dvorana Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), Ulica grada Vukovara 284, Zagreb, u 9 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close