Šibenik i županija primjeri pametnog korištenja EU novca

Autor: Lucija Špiljak , 06. listopad 2019. u 22:00
Premijer Plenković i ministar Pavić na Danima fondova EU/Duško Jaramaz/PIXSELL

Šibenik i okolica područje su za moguće proširenje provedbe mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027..

Vikend u Šibeniku prošao je u znaku europskih fondova u sklopu trodnevnog događanja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, koje je u turističkom naselju Amadria Park, s više od 300 okupljenih, predstavilo rezultate i dobre primjere korištenja sredstava koji mijenjaju Hrvatsku na bolje.

Dane regionalnoga razvoja i EU fondova u subotu otvorio je premijer Andrej Plenković te istaknuo da je Hrvatska po preuzimanju sustava upravljanja EU fondovima bila na tek devet posto ugovorenosti projekata, a trenutačno je na 75 posto.

Pioniri u obnovi baštine
Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić posjetio je Sajam EU fondova na kojem se predstavilo 38 OPG-ova i poduzetnika korisnika fondova "Isplaćene su nam dosad 22 milijarde kuna. EU fondovi poboljšavaju zdravstvo i 1,7 milijardi kuna uloženo je u bolnice i opremu, u prometnu infrastrukturu više od milijardu kuna, a Pelješki most vrijedan 365 milijuna kuna je trajni spomenik ovoj financijskoj omotnici.

EU fondovi mijenjaju i školstvo pa je više od milijardu kuna uloženo u program e-škola, a 680 milijuna kuna u kurikularnu reformu. Za zapošljavanje smo izdvojili 6,5 milijuna kuna pa tako EU fondovi pridonose i ostanku mladih u Hrvatskoj", istaknuo je Pavić.  Optimističan je o financijskom razdoblju od 2021. do 2027., kada će jedan od ciljeva biti, najavio je, jednostavnija procedura prijave EU projekata. Grad Šibenik jedan je od najpozitivnijih primjera korištenja EU fondova te pionir u obnovi kulturne baštine.

Obnovili su tvrđave sv. Mihovila i Barone, čime je Šibenik postao jedini grad u Hrvatskoj s dva spomenika kulture koji su upisani u UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika. Upravo se obnavlja i tvrđava sv. Ivana, projekt vrijedan 41,5 milijuna kuna čiji se završetak očekuje na ljeto 2021.  "Zahvaljujući EU sredstvima i suradnji s različitim ministarstvima razvilo se gospodarstvo, turizam, obrazovni sustav, počela su se otvarati nova radnja mjesta i lakše privlačimo mlade, a u budućnosti ćemo se još više fokusirati na pomoć mladim obiteljima", istaknuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

U svibnju ove godine uručena mu je odluka kojom se Šibenik i okolica utvrđuju kao područje za moguće proširenje provedbe mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Ugovori na 1,6 mlrd. kuna
Ulaže se u cijelu Šibensko-kninsku županiju, istaknuo je župan Goran Pauk, a projekti su ili realizirani ili u realizaciji ili se pripremaju. "Trenutačno smo na oko 1,6 milijardu kuna ulaganja potpisanih ugovora, što nas ohrabruje i potiče na lokalnoj i regionalnoj razini. Tu su četiri šibenske tvrđave, projekt grada Knina i obnova u ratom stradalim područjima, dva nacionalna parka, projekt šibenske dnevne bolnice, projekt navodnjavanja od Donjeg Polja, kanal sv. Ante, projekt aglomeracije grada Šibenika… To je tek jedan dio većih projekata", navodi župan Goran Pauk.

U financijsko razdoblje 2021.-2027. ulaze još spremniji. Korištenje EU fondova dobro se reflektiralo i na turizam koji sada cvijeta, a još prije pet godina, kaže Pauk, nije bio toliko prisutan već se događao oko Šibenika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close