Predstavnici više od 20 zemalja posjetili Zagreb u sklopu EU projekta LADDER

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2015. u 14:49
Foto: ALDA

LADDER je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3.800.000 eura koji je započeo 1. siječnja ove godine i u kojem sudjeluje ukupno 46 partnera i suradnika iz čak 35 zemalja (18 članica EU i 17 izvan EU).

Članovi organizacija iz više od 20 država u Hotelu International u Zagrebu su u petak, 24. srpnja uspješno završili trodnevni trening u sklopu EU projekta LADDER kojeg su zajednički organizirali Udruženje agencija lokalne demokracije (ALDA) i Hrvatska zajednica županija. Trening su proveli Emmely Benschop i Lars Burema iz Akademije za lokalnu upravu iz Haaga, a certifikate polaznicima je uručila Sanja Bošnjak, članica Upravnog odbora projekta LADDER i zamjenica virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, predsjednika Hrvatske zajednice županija.

Više od 50 predstavnika jedinica lokalne samouprave, nevladinih organizacija i drugih udruženja iz deset članica Europske unije te Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova, Turske, Gruzije, Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Alžira i Tunisa upoznali su se s DEAR metodologijom, globalnim građanstvom te stekli znanja potrebna za razvijanje DEAR strategije. DEAR (Development Eduacation & Awarness Raising), program Europske komisije i okosnica projekta LADDER, nastoji osvijestiti građane o globalnim problemima i potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva. Ključnu ulogu u tom procesu imaju lokalne vlasti te organizacije civilnog društva čiji zadatak je na lokalnoj razini potaknuti obrazovanje za razvoj te osnažiti građane za pokretanje promjena.

Posljednjeg dana je za dio partnera, među kojima je i Hrvatska zajednice županija, održan trening za trenere kao priprema za provođenje sličnih edukacija na nacionalnoj i lokalnoj razini. Ostatak sudionika za to vrijeme imao je priliku upoznati se s radom Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije (VIDRA), a svoja iskustva i projekte temeljene na DEAR konceptu predstavili su Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), Održivi razvoj zajednice (ODRAZ) te Centar za mirovne studije (CMS).

LADDER (Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising Awareness) je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3.800.000 eura koji je započeo 1. siječnja ove godine i u kojem sudjeluje ukupno 46 partnera i suradnika iz čak 35 zemalja (18 članica EU i 17 izvan EU).

Komentirajte prvi

New Report

Close