Mnoge projekte realizirali su pomoću novca iz fondova Europske unije

Autor: PD i VL native tim , 03. listopad 2019. u 22:00
Šibenik je brojne svoje projekte uspio ostvariti zahvaljujući EU fondovima/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U sklopu događanja pripremljen je i atraktivni zabavno-edukativni program za najmlađe, prigodni gastro show uz degustacijsku podjelu jela i nastupi kulturno-umjetničkih društava.

Nakon što je u lipnju u Šibeniku održana radionica u okviru Regionalnih dana EU fondova, vrijeme je za jedno neformalnije druženje. Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova ovaj put u Šibenik donosi Sajam EU fondova – događaj koji za cilj ima upoznati javnost s mogućnostima korištenja Europskih fondova, i to kroz primjere pozitivne prakse. 

Tako će se u Šibeniku naći mnogi koji su uspješno realizirali EU projekte, a riječ je o udrugama, OPG-ima, zadrugama i mnogim drugim prepoznatljivim projektima. Događanje će se održati u nedjelju, 6. listopada na Trgu Pavla Šubića 1 od 10 do 14 sati, a kako je rekao šibenski gradonačelnik Željko Burić, Šibenik je upravo grad koji može sve dobro zahvaliti EU fondovima jer se mnogo toga realiziralo pomoću EU sredstava. U sklopu izložbenog prostora, sudionici će također imati priliku degustirati i kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade. 

Prirodna i kulturna baština
U sklopu događanja pripremljen je i atraktivni zabavno-edukativni program za najmlađe, prigodni gastro show uz degustacijsku podjelu jela i nastupi kulturno-umjetničkih društava. Nastupit će Etno udruga Petrovo Polje i KUD Koledišće koji će se pobrinuti da događanje zbilja bude i zabavno. EU fondovi u ovom trenutku omogućuju županiji da podupire svoje kulturne i prirodne vrijednosti.

Kao pozitivan primjer dobre suradnje s Ministarstvom ističu se Nacionalni Park Krka i Memorijalni centar Faust Vrančić. Kroz povlačenje sredstava iz EU fondova pokušavaju se ostvariti neki opći ciljevi, a cilj za Krku bio je izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika te razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga, aktivirati neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka i postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

Ideja Memorijalnog centra Faust Vrančić potekla je od lokalne zajednice te je prihvaćena od Grada Vodica.  Centar na moderan i interaktivan način prezentira život i stvaralaštvo hrvatskog velikana europskog ugleda Fausta Vrančića poznatijeg kao autora prvog funkcionalnog padobrana – homo volansa te prvog hrvatskog rječnika. Mnogim projektima potpomognutim europskim novcem pokušavaju se riješiti i gorući problemi zaštite okoliša, ruralnog razvoja ili brige o starijima. Tako se može reći kako se europskim novcem utječe i na promjenu društvene svijesti.

LAG More 249 povukao je sredstava za podupiranje poslovanja poljoprivrednih gospodarstava, popularizaciju života u ruralnim područjima, a ove godine kroz projekt Plastic planet – NO mlade ljude želi se uključiti u neformalne načine učenja, potaknuti ih na razmišljanje o negativnim aspektima korištenja plastičnih vrećica, boca i sl i njihovom sve većem zagađenju okoliša. Osim toga, LAG More 249 je partner na projektu Plava eko patrola čiji je nositelj udruga Argonauta koja je također primjer dobre prakse povlačenje novca. 

Poljoprivreda i ribarstvo
Argonauta je udruga te nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja uz članove i volontere ima i zaposlenike stručnjake i iz različitih područja. Osnovala ju je grupa murterskih entuzijasta kao odgovor na rastuću potrebu za organizacijom civilnog društva, koja bi se brinula o zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja.

Kroz svoje dosadašnje djelovanje udruga Argonauta pokazala se kao aktivni sudionik u otkrivanju zaštiti i promociji zakopanog blaga bogate kulturno povijesne i prirodne baštine te stvaranju novih vrijednosti.  Udruga Zvonimir Kroz projekte financirane EU sredstvima smo od 2014.g. postavili temelje rada udruge u pružanju socijalnih usluga starijim osobama. Ribarstvo kao grana privrede ima dugu povijest, a kako bi se konkurentska prednost osnaživala potrebna je i novčana podrška.

Ribarska zadruga Adria registrirana je za obavljanje djelatnosti ribarstva, uzgoja, prerade ribe i trgovine ribom. Broji 13 zadrugara od čega su pet plivarica, 1 višenamjenska broda te šest koćara. Uz pomoć sredstava dobivenih iz Europskih fondova opremili su pogon za prihvat ribe te unaprijedili uvjete poslovanja i rada. Također su brendirali svoje proizvode te poticaje iskoristili za promidžbu te širenje tržišta.

Svoje poslovanje na ovaj način poduprli su i brojni OPG-ovi, a ako ste i sami vlasnik jednog te razmišljate kako biste mogli unaprijediti svoje poslovanje moći ćete saznati na Sajmu EU fondova. Svoje poslovanje predstavit će tri OPG-a, a to su OPG Ivan Ćorić koji se bavi proizvodnjom soparnika, OPG Jurić Mirko koji se bavi pčelarstvom i OPG Vlatka Fržop koji se bavi maslinarstvom. 

New Report

Close