Milijun eura od EU za Razvojno-inovacijski centar za aluminij u Šibeniku

Autor: Marija Crnjak , 03. lipanj 2014. u 17:39
Tvrđava Sv. Mihovila/PIXSELL

Razvojno inovacijski centar zamišljen je kao mjesto za suradnju između državne uprave, akademske zajednice i gospodarstva.

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije ovih dana će potpisati ugovor kojim će od IPA3C fonda dobiti milijun eura za projekt Razvojno-inovacijskog centra za aluminij, potvrdili su nam u ponedjeljak u Agenciji.

Razvojno inovacijski centar za aluminij, koji će se urediti kraj iNavisa u vojarni Bribirskih knezova, zamišljen je kao mjesto koje će osigurati intenzivnu suradnju između državne uprave, akademske zajednice i gospodarstva, mjesto koje nudi sadržaje potrebne za razvoj novih proizvoda, prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima.Razvojna agencija i Šibensko kninska županija uložit će u centar ukupno 200 tisuća eura, a prvi radovi mogu se očekivati odmah po potpisivanju ugovora, nedavno je najavio Drago Matić, ravnatelj Agencije. Kako je pojasnio Matić, Šibenik je poznat kao grad aluminija, jer su uz aluminij uvijek bile vezane najjače gospodarske grane u gradu. Centar bi se također trebao uklopiti i u budući Studij energetike u Šibeniku, koji bi uz iNavis trebao postati nukleus oko kojeg će se okupljati stručnjaci. Ideja je da jednog dana cijela priča preraste u pravi institut.Projekt obuhvaća opremanje prostora površine 800 metara četvornih.

Od toga 132 četvorna metra otpada na laboratorij za ispitivanje aluminijskih proizvoda, 38 metara četvornih na prototipnu radionicu, za konstrukcijski biro 44 metra četvorna, za izložbeni prostor 27 metara četvornih. U sklopu centra uredit će se i edukacijska dvorana, uredski prostori, sanitarni prostor s kuhinjom, te zajedničke prostorije za potrebe spremišta i fotokopirnih uređaja.Kako ističu nositelji projekta, cilj je doprinijeti razvoju i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz unaprjeđenje kapaciteta za razvoj tehnoloških inovacija i transfer znanja, čime bi se šibensko područje pozicioniralo kao specijalističko područje za razvoj proizvoda iz aluminija.Uz uređenje i opremanja centra projektom je predviđena i uspostava mreže institucionalne suradnje, te izgradnja smještajnih kapaciteta za djelatnika centra. Specifični ciljevi projekta su i razvoj i jačanje suradnje između potpornih, istraživačkih, razvojnih i obrazovnih institucija s malim i srednjim poduzetnicima Šibensko-kninske županije i šire.Ovo je tek jedan u nizu projekata s kojima Šibenik i Županija planiraju unaprijediti svoju infrastrukturu i razviji poduzetništvo.

U proteklom razdoblju Grad Šibenik razvio je još četiri projekta koji će dobiti pomoć iz europskih fondova. Radi se o turističkoj valorizaciji tvrđave sveti Mihovil, te projektima Jewel, Intermodal i Next. Za ta četiri projekta odobrena su sredstva u iznosu od 1,687 853 eura, s tim da ih Grad  financira s iznosom od 787,8 tisuće eura.Od toga je milijun eura iza IPA IIIc fonda dodijeljeno projektu tvrđave svetog Mihovila. Ovo je prvi projekt kojeg je Grad Šibenik aplicirao i dobio kao glavni nositelj te ga provodi vlastitim snagama. Nakon ovog projekta uslijedilo je dobivanje još tri projekta u svojstvu partnera; dva iz Adriatic prekogranične suradnje i jednog iz fonda za Jugoistočnu Europu što pokazuje dobar smjer za buduće projekte.Projekt Jewel, za koji je odobreno 193.000 eura, odnosi se na razvoj stare gradske jezgre u vidu razvoja poduzetništva, a napravljen je po uzoru na urbani centar Perugie.

Uključuje komunalnu obnovu, poboljšanje uvjeta stanovanja i brigu o poduzetnicima u cilju oživljavanja stare gradske jezgre i njene transformacije u urbani centar Šibenika. U središtu pozornosti projekta je potpora za razvoj novih poduzeća u poljima kreativne industrije (novi mediji, nove tehnologije i ICT).Ukupno 170 000 eura odobrenih za projekt Intermodal uključuju izradu prometne studije pomoću koje bi Šibenik u budućnosti integrirao više vrsta prijevoza u svoj sustav. Predviđa provedbu zajedničkih aktivnosti usmjerenih na identificiranje najboljih metoda postizanja efikasnosti sustava lokalnog transporta. To uključuje bicikle ili nove brodske linije, primjerice liniju koja bi povezivala plažu Banj s Mandalinom.

Projekt Next (325.000 eura) predviđa izradu online platforme za transfer znanja i tehnologija između znanstveno – istraživačke zajednice na sveučilištima i poduzetnika, koja bi obuhvatila čitav prostor Jadranskog mora. Projket uključuje 11 partnera iz šest zemalja: Italije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.Treba spomenuti i projekt Juraj Dalmatinac kao virtualni vodič za posjetitelje šibenske katedrale čiji je nositelj Turistička zajednica grada Šibenika. Kroz projekt će se digitalno kreirati lik Jurja Dalmatinca, da uz animaciju i popratni govor bude virtualni vodič posjetiteljima. To će se realizirati u tehnici "proširene stvarnost" (augmented reality), što je svojevrsni pilot projekt "proširene stvarnosti" koja je utkana u nedavno predstavljen projekt turističke valorizacije tvrđave Barone.

Komentirajte prvi

New Report

Close