Žito se drastično približilo Belju u vrhu Slavonije

Autor: Tin Bašić , 30. studeni 2012. u 19:17
Osječko-baranjska županija vodeća je "žitnica Hrvatske"/PIX

Najuspješnija kompanija u Slavoniji je Belje koja je prošle godine zabilježila ukupni prihod od 1,74 milijarde kuna.

U prvih devet mjeseci tvrtke u Osječko-baranjskoj županiji trebale bi poslovati sa pozitivnom nulom, nakon što su 2010. godine poslovale s gubitkom od milijardu kuna, a 2011. s također minusom od 500 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija najveća je u Slavoniji i vodeća je županija u "žitnici Hrvatske". No, ta kao i ostale slavonske županije bore se sa visokom nezaposlenošću. Naime, posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, više od četvrtine svih nezaposlenih u Hrvatskoj nalazi se u Slavoniji. Najviše ih je u Osječko-baranjskoj – gotovo 34.000. Slijedi Vukovarsko-srijemska sa 19.500 nezaposlenih, Brodsko-posavska sa gotovo 17.000, Virovitičko-podravska sa 10.000 te Požeško-slavonska sa nešto više od 6.000 nezaposlenih.  Ipak, unatoč lošoj gospodarskoj situaciji u Slavoniji, postoje kompanije koje svakodnevno pokušavaju opstati na tržištu, proizvoditi pa čak i povećati poslovanje. Najuspješnija kompanija u Slavoniji je Belje koja je prošle godine zabilježila ukupni prihod od 1,74 milijarde kuna.

Prihodi Žita
Podaci Fine pokazuju daje članica koncerna Agrokor povećala prihod za 335,3 milijuna kuna. Još samo jedna kompanija iz tog dijela Hrvatske ostvarila je prošle godine prihod viši od milijardu kuna. Riječ je o Žitu koje je uprihodilo 1,68 milijardi kuna. Kao i Belju, priljev novca toj kompaniji je porastao, čak i više od kompanije iz Darde. Podaci Fine pokazuju da su prihodi Žita zabilježili rast od 568,7 milijuna kuna. Ako se prošlogodišnji trend rasta prihoda nastavi i ove godine, Žito možda prestigne Belje i postane najveća slavonska kompanija po prihodima. Također, promatra li se odnos ovih dviju kompanija kroz dobit, Žito je opet bolje. Naime, Belje je prošle godine poslovalo s gubitkom od 71,3 milijuna kuna i taj gubitak je za osam milijuna kuna viši nego godinu prije. S druge strane Žito je prošle godine zaradilo 76,8 milijuna kuna, što je impresivnih 73,3 milijuna više nego godinu prije. Najveću dobit u Slavoniji prošle je godine ostvarila šećerana Viro koja se nalazi i na trećem mjestu po prihodima. Ta je šećerana zaradila 122,6 milijuna kuna, što je čak 213 posto više nego godinu prije. Dobit Vira skočio je 83,4 milijuna kuna. Ukupni prihode te virovitičke kompanije iznosili su 877,3 milijuna kuna. I u tom segmentu Viro je ostvario značano poboljšanje. Prihodi su porasli za 148,5 milijuna kuna. Inače, Uprava šećerane Viro nedavno je u pozivu na glavnu skupština predložila povlačenje dionica sa Zagrebačke burze, što je razljutilo mirovinske fondove koji u toj tvrtki imaju oko 15 posto vlasništva.

Građevina
Solidan rast prihoda u 2011. godini imao je i Osijek-koteks. Ta je građevinska kompanija ostvarila prihod u 789,3 milijuna kuna, što je 73 milijuna više nego godinu prije. Optimizam u toj kompaniji primjetan je i u broju zaposlenika. Naime, podaci Financijske agencija pokazuju da je broj zaposlenih u toj kompaniji na kraju prošle godine bio nešto više od 1000, a godinu prije bilo ih je 852. Pozitivan pomak imala je i Sladorana koju je ove godine u potpunosti preuzeo Viro. Ukupni prihod tog proizvođača šećera iz Županje u 2011. iznosio je 672,3 milijuna kuna, što je 8,7 posto više nego godinu prije. Inače, Viro je prije mjesec dana istisnuo sve male dioničare Sladorane i postao 100-postotni vlasnik.

Izvoz i uvoz

Đuro Đaković specijalna vozila

Visok rast prihoda prošle godine imali su i Đuro Đaković specijalna vozila. Ukupni prihod te kompanije iznosio je 669,7 milijuna kuna i za čak 550 milijuna kuna je veći nego godinu prije kada je iznosio "samo" 119,1 milijun kuna. Prošle godine ta je kompanija skopila devet milijuna eura vrijedan ugovor sa njemačkom tvrtkom ORV mbH o proizvodnji i isporuci 120 teretnih vagona serije Faccns.

Komentirajte prvi

New Report

Close