Zeleno gospodarstvo
Zeleno gospodarstvo je nemoguće ostvariti s papirima u radnom procesu

Zeleno gospodarstvo je nemoguće ostvariti s papirima u radnom procesu

Danas su mikro, malim i srednjim poduzetnicima benefiti ready-to-use digitalnih rješenja dostupni na klik.
PD VL native tim
23. kolovoz 2022. u 22:00
Zoran Pilipović, direktor tvrtke Trea Trade/PD

Kada se prije više od desetljeća počelo intenzivnije govoriti o bespapirnom poslovanju i digitalizaciji, postojao je određeni otpor među poduzetnicima koji su smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja. No, tvrtke koje su još prije nekoliko godina započele digitalnu tranziciju, dokaz su da je takav stav bio neopravdan.

Danas mikro, mali i srednji poduzetnici uživaju benefit ready-to-use digitalnih rješenja koja im omogućuju veću automatizaciju rada i smanjenja troškova operativnog poslovanja, ali i veću sigurnost.

Sve mojeRačun usluge; eRačun, mojeArhiv, digitalno upravljanje dokumentima kroz mojDMS ili automatske informacije o statusima blokade za sve kupce i dobavljače kroz uslugu mojBI, dostupne su im na klik. Subjekti koji su prepoznali prednosti ovih rješenja i koji su uspješno implementirali digitalizirane procese u svoje poslovanje i svojim djelovanjem pozitivno utječu na okoliš i zajednicu, danas su nositelji Zelenog i Premium zelenog certifikata.

Digitalna izvrsnost i društvena odgovornost

Među stotinjak nositelja ovog iznimnog priznanja je i tvrtka Trea Trade, jedna od vodećih kompanija u zemlji na području veleprodaje opreme za zavarivanje, plinskog i plazma rezanja, usluge robotskog navarivanja i zavarivanja, reparaturnog zavarivanja, kao i najma opreme za zavarivanje te certifikaciju zavarivača i pogona zavarivanja.

U poslovanje su eRačun uveli još 2016. godine, a za digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje, dodijeljen im je Premium zeleni certifikat.

“Priznanje koje smo dobili pokazatelj je da brigu o okolišu i zajednici u cjelini možemo provoditi u svim segmentima poslovanja. Kada smo započeli digitalnu tranziciju cilj nam je bio unaprijediti poslovanje, ali i našim zaposlenicima pružiti više raspoloživog vremena za kvalitetno provođenje radnih zadataka”, istaknuo je Zoran Pilipović, direktor tvrtke.

60

nositelja Zelenog certifikata i i 42 nositelja Premium zelenog certifikata servisa mojeRačun

Očuvanje okoliša kao poslovni identitet

Podsjetimo, projekt Zeleni certifikat pokrenuo je 2021. godine najveći privatni informacijski posrednik, mojeRačun, s ciljem da se oda priznanje subjektima koji su uspješno započeli proces prelaska na zeleno gospodarstvo. Riječ je o nastavku, svojevrsnoj kruni ekoloških akcija koje mojeRačun provodi još od 2014. godine u suradnji s partnerima i korisnicima promovirajući zeleno, bespapirno poslovanje i društveno odgovorno djelovanje.

Tvrtka Trea Trade pozitivan je primjer kompanije koja je prepoznala da kroz digitalnu tranziciju ne samo da štedi papir, nego da očuvanje prirode može istaknuti kao dio svog poslovnog identiteta.

“Kroz uvođenje digitalnih procesa cilj nam je bio potaknuti i naše kupce i dobavljače da unaprijede svoje poslovanje, budu efikasniji i kroz naše digitalne dokumente ostvare uštede i na svom radu. Takav mali korak prema zelenim tehnologijama, veća obzirnost prema zaposlenicima i stjecanje navike poslovanja bez papira već danas mogu postaviti temelje zelene budućnosti kakvoj težimo”, smatra Pilipović.

Prednosti digitalnog poslovanja

Kao jedan od vodećih servisa svih vrsta strojeva za zavarivanje i opreme iz vlastitog proizvodnog programa, tvrtka Trea Trade poznata je po tome konstantno ulaže u poboljšanje kvalitete, a isto traži i kod svojih poslovnih partnera. To podrazumijeva praćenje inovacije u njihovom području djelovanja, no Pilipović ističe kako bez unaprjeđenja svih segmenata poslovanja, uspjeh može izostati.

“U poslovanju koristimo napredni elektronički potpis što je najsigurniji način potpisivanja ugovora. Cilj nam je ostvariti potpunu digitalizaciju administrativnog procesa koji je neizostavan segment zelenog gospodarstva; primjerice povezati eRačun s ovjerom kroz mojDMS i potpuno izbaciti papir iz ureda”, kaže direktor Trea Tradea.

Bolji odnosi s kupcima

Ova kompanija vrijednost digitalnog poslovanja prepoznala je i kroz sudjelovanje na PlatiMe, prvoj hrvatskoj platformi za otkup nedospjelih eRačuna.

Kao korisnici usluge mojeRačun imaju mogućnost direktno izložiti poslane račune, a za prvi su ponudu dobili već u roku od 24 sata. Sudjelovanjem na platformi, ističe Pilipović, ostvarili su bolje odnose sa svojim kupcima.

“Kroz PlatiMe naš kupac ima pogodnosti jer ga, kao dobavljač, smatramo tvrtkom koja redovito ispunjava svoje obveze i samim time si radi uštede. PlatiMe pomaže u smislu olakšanja i ubrzanja poslovanja, povećanja likvidnosti, ali isto tako, što je jasno iz ovoga primjera, omogućuje poboljšanje odnosa s komitentima na obostrano zadovoljstvo”, zaključio je Pilipović.

Digitalni svijet za zeleni planet

Servis mojeRačun uz Zeleni certifikat, u suradnji s partnerima i korisnicima kao što je tvrtka Trea Trade, provodi i druge projekte kojima želi osnažiti digitalno opismenjavanje dionika u sferi gospodarstva i javne uprave, ali i djecu.

Uz projekt Zeleni certifikat, koji je usmjeren je na promociju ekološki osviještenih kompanija koje digitalizacijom i društveno odgovornim poslovanjem ostvaruju izravan pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu te oznaku “Digitalno potpisujem”, koja je prerasla u svojevrstan pokret tvrtki i pojedinaca koji aktivno koriste napredni elektronički potpis, održavaju radionice “Digitalni svijet za zeleni planet” u vrtićima diljem Hrvatske.

Digitalnim opismenjivanjem najmlađih, cilj je dodatno ojačati temelje zelenoj budućnosti.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close