Fond ALFI PE postao većinski vlasnik servisa Moj-eRačun, procijenili ga na 200 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 12. ožujak 2021. u 08:07
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, PD

Kompanijina rješenja su prepoznata kao temelj digitalne transformacije poslovanja u Hrvatskoj.

Slovenski investicijski fond ALFI PE preuzeo je većinski udio u kompaniji Elektronički računi (servis Moj-eRačun), konkretni iznos je poslovna tajna, no procijenili su da je vrijednost kompanije 200 milijuna kuna.

Riječ je o dosad najuspješnijoj akviziciji među tvrtkama koje se bave informacijskim posredništvom. Ugovor je sklopljen 11. ožujka, a Uprava tvrtke na čelu s Markom Emerom, nastavit će provoditi razvojnu strategiju kompanije.

Elektronički računi najveći su hrvatski privatni informacijski posrednik za razmjenu eRačuna: pute servisa Moj-eRačun mjesečno se razmijeni oko 250.000 računa preko centralne platforme (javni i sektorni naručitelji) te oko milijun eRačuna i dokumenata u segmentu B2B.

Tržišni udio servisa je 80%, prihod u 2020. bio je 32 milijuna kuna, što je u odnosu na 2019. rast od oko 60%, dok je dobit iznosila 14 milijuna, što je povećanje za 118%.

Dodatnu vrijednost njihovu razvoju donosi ulazak jakog ‘igrača’ u vlasničku strukturu, o čemu govori podatak da je najveći investitor tog equity fonda Europski investicijski fond (EIF), kojem je najveći suvlasnik Europska investicijska banka, a ostali investitori su slovenski i hrvatski mirovinski fondovi i HAWI.

U povodu akvizicije najavljuju svoje sudjelovanje u daljnjem razvoju i rastu tržišta eRačuna u Hrvatskoj. Trenutačno je, kažu, tek oko 25% izdanih računa u e-obliku, pa ima puno prostora za rast.

200

milijuna kuna procijenjena vrijednost kompanije koja je lider u segmentu razmjene e-računa u Hrvatskoj

Kako navode iz ALFI PE-a, iz njihove procjene vrijednosti servisa Moj-eRačun proizlazi da je riječ o informacijskom posredniku “čija su rješenja temelj digitalne transformacije poslovanja u Hrvatskoj”.

Prema Emeru, ovim ulaganjem dobivaju se dodatna sredstva za razvoj infrastrukture za razmjenu eRačuna, posebice u kontekstu širenja na B2B sektor. Primarni cil je, tvrdi, stvaranje preduvjeta za integraciju poslovanja poduzetnika i države i za zatvaranje cijelog procesa u robno-materijalnom knjigovodstvu, tj. povezivanje eRačuna s otpremnicama i narudžbenicama u digitalnom obliku.

Stoga će Moj-eRačun u 2021. pripremiti infrastrukturu za tzv. real time Invoicing (fakturiranje u stvarnom vremenu).

Oni koji su već proveli integraciju poslovanja poduzetnika i državne uprave kroz eRačun omogućuju poduzetnicima da dostave strukturirane podatke o svim zaprimljenim i poslanim računima, a intencija po njemu postoji da se isto uvede i u RH, a podaci o računima u stvarnom vremenu dostavljali bi se Poreznoj upravi i integrirali s poreznim nadzorom.

“Uvođenjem obaveznog eRačuna u B2B sektor Hrvatska će ostvariti goleme uštede već u kontekstu obrade podataka, a potom i u samom nadzoru nad financijama“, kaže Emer.

Obavezni eRačun u B2B-u najavljivao je još prethodni ministar gospodarstva Darko Horvat i to bi se već ostvarilo da nije bilo pandemije. Golemi potencijal rasta EU prepoznaje upravo kroz digitalnu transformaciju – povezivanja članica u naprednim digitalnim tehnologijama.

Temelj je to, ističu iz servisa, i programa Digitalna Europa 2021.-2027. s proračunom od 9,2 milijarde eura. Slovenija je, ističe Emer, u procesu uvođenja obveznog eRačuna u B2B, Srbija koja još nije članica EU, isto će učiniti ove godine da bi se na vrijeme uskladila s EU tržištem. Danska naplaćuje penale za zaprimljeni papirnati račun.

“Očekujemo kako će, s obzirom na golema sredstva iz EU za digitalizaciju kao i odlučnost EK da se provede digitalna transformacija s ciljem jačanja gospodarstva i bržeg oporavka od krize uzrokovane pandemijom, postupak uvođenja eRačuna u B2B u Hrvatskoj započeti uskoro.

Znači li to da će se odmah pristupiti i uvođenju tzv. real time Invoicinga, to još ne znamo, no postoji sve više zemalja koje su ga uvele, poput Mađarske, Italije i Portugala, te su već vidljivi pozitivni rezultati njegove primjene”, poručuje Emer.

Komentirajte prvi

New Report

Close