Za 750 zaposlenika poznate slavonske tvrtke prosječna neto plaća po radniku rast će za cca 12%

Autor: Suzana Varošanec , 10. lipanj 2021. u 16:19
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica Uprave Dajana Mrčela te u ime Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala predsjednik sindikata Željko Klaus, potpisali su novi ‘kućni’ Kolektivni ugovor u trajanju 3 godine. Za dogovoren paket mjera, kojim ćemo unaprijediti položaj radnika uložit ćemo više od 11 mil. kn, istaknula je Mrčela, dok Klaus poručuje: “Ovo je najveće povećanje neto i bruto plaća u postotku na nacionalnoj razini od početka 2020.!”

Novi Kolektivni ugovor za radnike osječke Saponije, sa značajnim povećanjem materijalnih prava za radnike, stupa na snagu 1. srpnja te će vrijediti 3 godine, objavila je kompanija preko Zagrebačke burze nakon što su u razdoblju pregovaranja i usuglašavanja predstavnici zainteresiranih strana postigli sporazum o svim odredbama novog KU, te ga danas svojim potpisima i zaključili predsjednica Uprave dr.sc. Dajana Mrčela, i u ime Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala predsjednik sindikata Željko Klaus.  Aktualni je to i pozitivni primjer glede razvijanja kvalitetnog socijalnog dijaloga na ‘kućnoj’ razini, ujedno mogući poticaj drugim uspješnim kompanijama, jer bi kroz KU, kao i veća ugovorena prava, višestruki benefiti u konačnici bili obostrani, kako na strani poslodavaca, tako i radnika, za ugovoreno razdoblje.

Prema Mrčeli, za 750 zaposlenika Saponije prosječna neto plaća po radniku rast će za cca 12%, odnosno projicirana masa bruto 2 plaće po novom kolektivnom ugovoru u odnosu na ostvarenje 2020. rast će 17%.

“Za dogovoren paket mjera, kojim ćemo unaprijediti položaj radnika Saponije dodatno ćemo uložiti više od 11 milijuna kuna“, navodi predsjednica Uprave.

Ocjenjujući pregovore sindikata i uprave Saponije kao intenzivne, ali u odličnom ozračju i s istim ciljem, Klaus je istaknuo kako “mora izraziti zadovoljstvo kao predsjednik EKN-a, da je ovo najveće povećanje neto i bruto plaća u postotku na nacionalnoj razini od početka 2020.”.

Cilj pregovaranja je ostvaren, napominje i povjerenik podružnice Saponije Željko Grbačić, dodajući da su povećana materijalna prava radnika te da je za Saponiju ovo najveći pomak od početka kolektivnog pregovaranja.

“Osobno mi je najvažnije da smo s novim modelom povećali primanja za radnike Saponije s najmanjim plaćama, te od sada nitko neće imati plaću manju od minimalne”, napomenula je Dajana Mrčela prilikom potpisivanja ugovora.

Novi Kolektivni ugovor Saponije odraz je kvalitetnog dijaloga i međusobnog poštovanja socijalnih partnera, navode, a prigodom postizanja sporazuma o njegovim odredbama ugovorne strane su uvažile 4 bitne odrednice: to su gospodarske prilike u okruženju, poslovni rezultati Saponije i potreba za osiguravanjem socijalne sigurnosti radnika, kao i motiviranje radnika da ostanu raditi u Saponiji. Odredbe novog Kolektivnog ugovora usklađene su sa Zakonom o radu, a zadržan je nivo stečenih prava radnika, dok Uprava kompanije svime time potvrđuje svoju odgovornost kao poslodavca i spremnost na socijalni dijalog, što se prema Mrčeli izražava ovom porukom: “U Saponiji smo uvijek isticali da su zaposlenici naša najvažnija karika za uspješan rad i razvoj kompanije, te nam je želja da su zadovoljni svojim radnim mjestom i okruženjem u kompaniji. Kao poslodavac koji brine o zadovoljstvu svojih zaposlenika i želi da ostanu raditi u kompaniji, želimo biti pozitivan primjer drugim kompanijama u lokalnoj zajednici, ali i na nacionalnom i regionalnom tržištu.“

Komentari (1)
Pogledajte sve

U cijelom tekstu nigdje ne piše koliko im je trenutna plaća. Dakle tekst je plaćena samohvala. Radnička plaća ispod 6.000 kn je nedostojna…firme koje radnike plaćaju manje su ili nesposobne i samim time nepotrebne na tržištu (zaposlenici bjezite od takvih jer ce to brzo propasti!) Ili su vlasanici škrti (radnici bjezite od takvih, radite za sebe a ne za druge!)

New Report

Close