Vlast inertna, a peleti mogu potaknuti hrvatski ‘new deal’

Autor: Božica Babić , 28. veljača 2016. u 11:11
Štand Spačve na Progetto Fuoco u Veroni

Svoj prvi nastup na sajmu u Veroni Spačva namjerava iskoristiti i za promociju peleta na domaćem tržištu.

Spačva iz Vinkovaca, najveći proizvođač bioenergenata u RH, ovaj je tjedan svoj asortiman prvi put izložila na najvećem europskom sajmu proizvođača peleta, na Progetto Fuoco u Veroni, na kojemu nastupa više od 500 tvrtki.  

"Iskoristit ćemo ovu prigodu i predstaviti se talijanskom tržištu, koje je najveći potrošač peleta u Europi i gdje Spačva plasira veliki dio svoje proizvodnje", kaže predsjednik Uprave Dario Puljiz i dodaje kako je riječ o jednom od najvećih sajmova i na međunarodnoj razini koji prati proizvodnju obnovljivih izvora energije od drvne mase i svu prateću opremu. "Broj posjetitelja sajma raste iz godine u godinu i svjedoči koliko je u Europi snažno razvijena svijest o važnosti obnovljivih izvora energije. Cilj Spačve, kao i ostalih proizvođača u Hrvatskoj, je tu razinu svijesti prenijeti i na domaće tržište," ističe Puljiz.

 

Puljiz

Zanemarujemo resurs koji može postati naš "new deal", bolji od onoga originalnog.

Prva prednost koju donosi upotreba biomase, podsjeća, nadnacionalna je jer je riječ o ekologiji s obzirom na to da su pelete neutralan energent, što je nedostižna prednost u odnosu na energente fosilnog podrijetla. Korištenjem biomase kao energenta postižu se uštede do 60 posto u usporedbi s istom količinom proizvedenih kalorija fosilnog podrijetla. Biomasa se u najvećem dijelu prikuplja u ruralnim krajevima, u kojima nema baš velike ekonomske aktivnosti. Mogućnosti zapošljavanja su ograničene, što uzrokuje naglo smanjivanje broja stanovnika, što iseljavanjem, što manjim natalitetom, pa su prostori sve prazniji. Poduzetnici koji se bave obnovljivim izvorima energije, baš kao i svi ostali, ističe, uvijek imaju problema u poslovanju.

No, prema Puljizovoj ocjeni, najveći problem zapravo je u neshvaćanju ukupna društva koje sve prednosti donose pelete kao energent. "Kad društvena zajednica, i nacionalna i lokalna, shvati što joj donosi upotreba biomase, koliko gorućih problema rješava, onda ćemo mi proizvođači moći reći da smo odradili najveći dio posla", ne gubi optimizam Puljiz. Sve izneseno, objašnjava, nije nešto što je teško shvatiti, ali "mnogima koji donose odluke u našem društvu je ili nebitno, ili jednostavno nemaju vremena o tome razmišljati, dok se svi ubijamo u raspravama o zapošljavanju i BDP-u, zanemarujemo resurs koji može postati naš 'new deal', bolji od onoga originalnog".

Kada se, ilustrira Puljiz, gradi neka nova građevina i kada strojevi odu, ostaje objekat, i to je to, a šuma raste svaki dan i svaku noć, obnovljiva je i neiscrpna."Da bismo mogli iskoristiti za opće dobro sve prednosti tog golemog bogatstva, uz dobru analizu što se daje, a što svi zajedno dobijamo, to svakako nije nikakav ustupak poduzetnicima iz područja biomase, nego rekao bih jedno optimalno racionalno ponašanje za sve dijelove našeg društva", ocjenjuje Puljiz.  

Politika, smatra, treba nastaviti poticati uvođenje tehnologije za korištenje biomase za sve javne, državne, obrazovne, zdravstvene, vojne i druge objekte u kojima je država ili lokalna zajednica vlasnik, kao i za stambene zgrade i individualne objekte kroz program energetske učinkovitosti. Kad se sagledaju prednosti koje donosi upotreba biomase, smanjivanje PDV-a na artikle biomase potpuno je opravdano, jer za manje dobilo bi se puno više nego što imamo sada, zaključuje Puljiz. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neka se dogovori sa Hrvatskim sumama. Samo na Medvednici/Sljeme su na stotine stabala bukve i hrasta, koje je nevrijeme porusilo. I tako leze, a sumarima se neda sa time baviti i prepustaju sve zubu vremena, da rijesi problem. Hrvatske sume, ne samo da rade lose, nego bas na primjeru Medevdnice, rade katastrofalne greske. Nije ih briga, sto unistavaju maldu sumu, razbacuju grane svukud, sve do potoka i nitko ih ne kontrolira. Mogu satima spavati u svojim kombijima i da ih nitko ne upozori na njihov nerad. Zato, vracam se ponovno na temu, sve dok je Hrvatskim sumama sve-svejedno, sto o njima misli privatni sektor odnosno gradjani Hrvatske, nece biti znacajnog napredtka.

New Report

Close