Vladin amen za gradnju ‘protuotrovnog pogona’

Autor: Marija Crnjak , 16. ožujak 2023. u 22:00
Ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić/M. Prpić/PIXSELL

Počela prva faza, kasnije na red dolaze pripravci iz krvne plazme, a možda i – cjepiva.

Nakon što je u siječnju uspješno proveden natječaj za dobavljače montažnog objekta u koji će Imunološki zavod preseliti proizvodnju zmijskih antitoksina u Rugvici, Vlada je na sjednici u četvrtak dala suglasnost Ministarstvu zdravstva te Imunološkom zavodu da potpišu ugovore s dobavljačima.

To je važan korak u prvoj fazi preseljenja Zavoda na lokaciju na kojoj se u budućnosti planira i izgradnja pogona za proizvodnju pripravaka iz krvne plazme, a u trećoj fazi moguće i cjepiva.

Kako je podsjetila Marija Bubaš, državna tajnica Ministarstva zdravstva, upravno vijeće Imunološkog zavoda 15. veljače donijelo je odluku kojom se daje suglasnost ravnatelju Zavoda za sklapanje ugovora o isporuci montažne zgrade te izradu projektno tehničke dokumentacije i ishođenje dozvola.

Ugovor se sklapa s odabranom zajednicom ponuditelja u ukupnom iznosu od 3 milijuna s PDV-om, a radi se o dokumentaciji za izgradnju biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju protuotrova europskih zmija. Sredstva za plaćanje obveza osigurana su iz državnog proračuna za 2023. i 2024.

Zajednicu ponuditelja čine tvrtke Naya Life Sciences Slovenija i Skopje, finska tvrtka Elomatic Consulting and Engineering te turska Poli Panel Grupa.

Od ravnatelja Imunološkog zavoda Vedrana Čardžića doznajemo da je projekt izgradnje pogona za protuotrove prva faza preseljenja Imunološkog zavoda sa zagrebačke adrese u nove objekte koji će se graditi u Rugvici, na ukupno 70-tak tisuća kvadrata koliko je Imunološkom zavodu u rujnu ustupila općina Rugvica.

Prvi javni poziv za izgradnju pogona za proizvodnju antitoksina po sistemu ključ u ruke bio je raspisan u studenom lani, no taj prvi poziv je poništen zbog nepotpune dokumentacije ponuditelja, što je ispravljeno na drugom pozivu koji je okončan u siječnju.

Nakon potpisivanja ugovora izvođači trebaju ishoditi građevinsku dozvolu, što bi moglo biti izvedivo do rujna, a pogon bi mogao biti dovršen do sredine 2024., kaže ravnatelj. Ukupna vrijednost pogona za proizvodnju protuotrova je oko 5 milijuna eura, i taj novac izdvojit će se iz prihoda koji IMZ ostvaruje od posla s krvnom plazmom.

Komentirajte prvi

New Report

Close