Visokom učilištu Algebra nagrada EY-a za najboljeg poduzetnika

Autor: Darko Bičak , 15. studeni 2020. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Raritet u Hrvatskoj (a i šire) da ovakva nagrada ode jednoj znanstveno-obrazovnoj instituciji.

Nagrada za poduzetnika godine globalne konzultantske kuće Ernst&Young (EY) već je 30 godina priznanje tvrtki za izvrsnost, a istodobno i putokaz investitorima da obrate pozornost na nju.

U Hrvatskoj se ovo događanje organizira već šest godina, a dobitnici su redom visokotehnološke tvrtke poput Infobipa, Nanobita, Rimca, Tehnixa… koje su “šampioni” hrvatskog i globalnog poduzetništva. Ove godine se nagradom okitilo zagrebačko učilište Algebra i trojac njegovih osnivača – Hrvoje Josip Balen, Tomislav Dominković i Mislav Balković.

Promjena prioriteta u društvu

Na konstataciju da je ovo prvi put u Hrvatskoj, a i raritet u globalnim okvirima, da ovakva nagrada ode jednoj znanstveno-obrazovnoj instituciji, Balen kaže kako je uvijek lijepo biti prvi u nečemu i nadati se da će to ponešto promijeniti, međutim za stvarne, duboke promjene potrebno je puno više od jednog priznanja. “Velike promjene se mogu dogoditi ako ovo naše priznanje inspirira donositelje odluka jer oni mogu djelovati na brze promjene. Prioriteti u društvu će se mijenjati onda kada izvori financiranja budu u potpunosti okrenuti prema rezultatima i korisnicima tj. kada konkurentnost počinje izvirati iz pozitivne kompeticije i suradnje”, kaže Balen.

Dodaje da promjeni prioriteta može jedino pridonijeti da se zauvijek zaboravi ograničavanje privatnih inicijativa u natjecanju za EU sredstva jer Europa to tako ne želi. “Obavili smo puno razgovora s odgovornim osobama i nadam se da će pronaći snage da se novac iz EU fondova iskoristi za istinski razvoj i da će minimalno 50% tih sredstava biti usmjereno prema privatnom sektoru koji jedini može stvarati nova radna mjesta i dodanu vrijednost”, zaključuje Balen.

U Algebri kažu da uz promjenu načina financiranja, treba što prije i nekoliko novih “pametnih” zakona, jedan od prvih takvih bi trebao biti Zakon o strancima koji će otvoriti vrata dolaska i zadržavanja stranih studenata.

Neophodno je, ističu, donijeti i nekoliko zakona iz područja obrazovanja, koji će ukloniti diskriminaciju privatnih u odnosu na javne institucije i dati moć neovisnim sektorskim vijećima da rade procjene usklađenja obrazovanja i tržišta rada kroz već ustanovljene principe kvalifikacijskih okvira.

Vječita borba s predrasudama

Mislav Balković naglašava da ova nagrada ne pokazuje koliko su oni posvećeni znanosti i kvaliteti u obrazovanju već dokazuje koliko su zapravo bliski konceptima modernog obrazovanja kakvi već stoljećima egzistiraju u Americi ili zapadnom svijetu.

“Na hrvatskim prostorima, kao i u cijeloj post-komunističkoj Europi, javnosti je teško bilo prihvatiti da netko tko vodi obrazovnu organizaciju promišlja kao poduzetnik jer se to odmah povezivali s nepoželjnim i nekontroliranim ponašanjem. Naš razvoj temelji se na financiranju kroz vlastita sredstva, školarine, projekte s gospodarstvom i EU financiranje”, kaže Balković.

Dodaje da iako često postoji iskrivljena percepcija da se zbog te neovisnosti u privatnom obrazovnom sektoru lakše dolazi do diplome, činjenica je da oni od osnivanja ruše tu predrasudu – na preddiplomskim studijima im je prolaznost u prosjeku između 50 i 60 posto jer se traže iskonski dokazi znanja, temeljeni na ishodima učenja.

Algebra je osnovana 1998., kao tvrtka za obrazovanje odraslih da bi 2002. postala učilište, a potom i visoko učilište.

Danas je Algebra vodeći hrvatski i regionalni privatni obrazovni sustav s podružnicama u 30 gradova diljem Hrvatske, s više od 120 stalno zaposlenih i 400-tinjak vanjskih suradnika. Godišnje u svoje programe upisuju više od 15 tisuća polaznika te 300-tinjak studenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close