Varteks se bori za očuvanje ugovora s Levi’som, Hugo Bossom, Versaceom

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2012. u 12:30
Zoran Košćec; Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec održao je danas brifing za medije s ciljem informiranja o aktualnoj situaciji u tvrtki, postupku predstečajne nagodbe koji je pokrenut, kao i nizu prijedloga i mjera koje je Varteks inicirao s ciljem restrukturiranja tvrtke, ali i povezivanja unutar Tekstilne industrije, priopćeno j eiz Varteksa.

Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec održao je danas brifing za medije s ciljem informiranja o aktualnoj situaciji u tvrtki, postupku predstečajne nagodbe koji je pokrenut, kao i nizu prijedloga i mjera koje je Varteks inicirao s ciljem restrukturiranja tvrtke, ali i povezivanja unutar Tekstilne industrije, priopćeno j eiz Varteksa.

Također se osvrnuo i na 'određene neistine' koje su proteklih dana izašle u medijima vezano uz tvrtku.

„Kao što smo prethodno obavijestili javnost, svaki razuman i hitan način rješavanja otvorene problematike nama je prihvatljiv, a proteklih nekoliko tjedana pregovori s ključnim vjerovnicima, Državom i bankama oko načina provedbe financijskog restrukturiranja tvrtke vrlo su intenzivni. Sukladno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Varteks je podnio u zakonom propisanom roku prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe“, izjavio je predsjednik Uprave. 

Varteks je 14. prosinca formalno ušao u proces predstečajne nagodbe i u tijeku su finalni dogovori s ključnim vjerovnicima, Državom i bankama, što je ključni preduvjet za provedbu cjelovitog plana restrukturiranja, kazao je.

„Sve obveze prema zaposlenicima nisu predmet nagodbe odnosno sve su obveze prema zaposlenicima zaštićene. Osim toga, u procesu predstečajne nagodbe definirani su rokovi, za sve strane u postupku, što nam je izuzetno važno. U postupku predstečajne nagodbe prioritet su isplata plaća zaposlenicima i financiranje poslovanja, prvenstveno proizvodnje i trgovine“, istaknuo je Košćec naglasivši pritom i važnost hitnog rješavanja za poslovanje neophodne likvidnosti:  „Preduvjet za uspješnu provedbu financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke, te održivost daljnjeg poslovanja je očuvanje strateški važnih ugovora s našim ključnim poslovnim partnerima (Levi's, Hugo Boss, Versace), kroz izvršenje ugovorenih/preuzetih obveza, za što su nam neophodna kreditna sredstva u iznosu od 25 mil. kn i to u narednih nekoliko dana.“

Predsjednik Uprave ovom je prilikom podsjetio na sve inicijative, aktivnosti i prijedloge koje je Uprava poduzela od početka izbijanja krize do danas, s ciljem nastavka poslovanja tvrtke i očuvanja radnih mjesta, što ide u prilog tome da Varteks nije „tipična hrvatska priča“, već upravo suprotno, Varteks je jedina velika tekstilna tvrtka u zemljama regije koja je uspjela preživjeti u krizi i recesiji: „2005. godine Varteks je bio 'tvrtka pred stečajem', no u manje od dvije godine tvrtka je restrukturirana i ostvarena je operativna dobit. Nažalost, tvrtka se našla u specifičnoj situaciji, budući da je u trenutku kada je trebala slijediti naglašenija razvojna faza poslovanja sa većim naglaskom na rastu prodaje i prihoda, u 2008. godini ušla u razdoblje teške ekonomske i gospodarske krize, što je onemogućilo završetak restrukturiranja tvrtke kroz planiranu fazu revitalizacije poslovanja. Na krizu smo reagirali odmah. Izradili smo Integralni plan poslovnog i financijskog restrukturiranja, započeli pregovore s ključnim vjerovnicima, te sve prijedloge uskladili sa zakonskim propisima. Nažalost, dogovor oko finalnih rješenja i odluke su izostale, a tvrtka nije imala rezervna likvidna sredstva s kojima bi mogla premostiti, odnosno prilagoditi se krizi. Upravo s tim ciljem vezanim uz problem s likvidnošću izrađen je navedeni program. Unatoč svim negativnim vanjskim utjecajima, Varteks je još uvijek najveća tradicionalna tekstilna tvrtka u Hrvatskoj koja zapošljava 2100 ljudi. U posljednih deset godina dobili smo poticaje u iznosu od 20 mil.kn.
U istom tom periodu ostvarili smo izvoz od 2,2 mlrd.kn, pozitivni neto izvozni efekt od 1,4 mlrd.kn, za plaće izdvojili 1,3 mlrd.kn, a za davanja prema Državi 1,2 mlrd.kn

Predsjednik Uprave Zoran Košćec ukazao je i na niz neistina posljednjih dana, i netočne navode o redoslijedu isplate plaća te da menadžeri dobivaju plaće na vrijeme. Kako je istaknuo, istina je da je isplata plaća najveći prioritet te se poduzima sve s ciljem isplate iste, a vrši se prema postojećem rasporedu. S početkom krize djelatnici proizvodnje i maloprodaje na prvom su mjestu dok je Uprava na zadnjem mjestu po pitanju isplate plaća. Netočno je da menadžeri dobivaju plaće na vrijeme.

„Varteks je lider u tekstilnoj industriji u Hrvatskoj te ujedno i najveći poslodavac. Jedina je velika tradicionalna tekstilna tvrtka u zemljama regije koja je uspjela preživjeti u krizi i recesiji. Svjesni stanja u sektoru, kontinuirano predlažemo niz inicijativa za spas i oporavak tekstilne industrije, očuvanje zaposlenosti i održivi razvoj. Stoga očekujemo i vjerujemo u pozitivan ishod naših razgovora s ključnim vjerovnicima, kako bi osigurali stabilno poslovanje Varteksa, koji će biti nositelj pozitivnih trendova i oporavka cijele industrije.“ – zaključio je Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U posljednih deset godina dobili smo poticaje u iznosu od 20 mil.kn.
U istom tom periodu ostvarili smo izvoz od 2,2 mlrd.kn, pozitivni neto izvozni efekt od 1,4 mlrd.kn, za plaće izdvojili 1,3 mlrd.kn, a za davanja prema Državi 1,2 mlrd.kn[emo_palacg]

New Report

Close