‘Uz naš softver jedna osoba u pola dana napravi više od njih 8 u mjesec’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 12. travanj 2022. u 08:00
Foto: pd

Zagrebački startup bilježi iznimne rezultate u SAD-u, a ekipirao je i top Upravu. Veliki investicijski fondovi su u redovitom kontaktu s njima i novi upiti o investiranju stižu svaki mjesec, moguće da novu rundu investicije zatvore za manje od godinu dana.

Nedavni Američko-hrvatski forum u Zagrebu potaknuo je pitanja mnogih naših tvrtki što mogu pružiti Amerikancima i Americi u biznisu. Zagrebački startup Optimoroute može im dati odgovor i smjer kojim valja ići: plasirati inovativan proizvod s ekspertizom u primjeni i prilagodbi za različite industrije. Tvrtka koju vode braća Šarić – Marin (glavni izvršni, CEO) i Frane (glavni tehnički direktor, CTO), kao suvlasnici (treći je njihov prijatelj Goran Kukolj, COO) razvila je, podsjetimo, softver, tj. platformu za optimizaciju ruta i organizaciju i raspoređivanje poslova na terenu za npr. dostavljače i vozače, što tvrtkama donosi uštede.

Rutinski sklapaju poslove

S današnjim poremećenim logističko-distributivnim-opskrbnim lancima svaka metoda koja bi u izreci “vrijeme je novac” smanjila potrošnju obiju varijabli itekako je poželjna, a to su najbolje prepoznali – Amerikanci, najbrojniji klijenti Optimoroutea, od njih više od 2500 po svijetu. “Najveće tržište nam je Amerika i tu je najjači rast (70% svih prihoda), a imamo jako dobre rezultate i u Europi, Australiji i Novom Zelandu. Naš prodajni tim rutinski sklapa poslove na stranim tržištima a da s njima nismo razgovarali uživo ili telefonom. Koliko smo narasli najbolje govori podatak da smo samo u ovoj godini poslali nekoliko milijuna SMS poruka kroz koje svoje korisnike obavještavamo o detaljima dostave ili dolasku servisera”, govore nam Frane i Marin. Ima tu i malih cvjećarnica ili tvornica, distributera, ali i lidera sektora:

“Naš je klijent i dostavljač svježe hrane Hardie’s čijih 160 kamiona dnevno napravi tisuće dostava diljem Teksasa. Uz Optimoroute platformu smanjili su prijeđen put za 20% i povećali kapacitet dostava za 16%. Proces planiranja ubrzao im se 8 puta, te sada jedna osoba radi ono što je prije radio tim ljudi”, kažu Šarići. A koliko je njihova platforma učinkovita i prilagodljiva za sve terence, ilustrira i drugi primjer:

“Kad je nedavno snažna snježna oluja pogodila sjeveroistok SAD-a, a na udaru se našlo oko 16 milijuna Amerikanaca. Službe uključene u uklanjanje snijega koristile su našu platformu s kojom su puno brže mogle djelovati na terenu. S obzirom na to da uz naš softver jedna osoba u pola dana napravi više posla nego bi napravio tim od 8 logističara u mjesec dana, ne čudi da smo došli do puno klijenata”, objašnjavajući čelnici Optimoroutea. Zapeli su za oko napokon i poduzetnicima u Hrvatskoj. Premda su oko imena tajnoviti, Šarići kažu da se radi od nekima od najvećih tvrtki u nas:

“Trenutačno smo u razgovorima i nadamo se da će neki od njih postati i klijenti budući da su svjesni važnosti modernizacije logistike kako bi postali konkurentniji na svjetskom tržištu”, poručuju Frane i Marin Šarić. Važnom viješću za svoj biznis, osim činjenice da su od početka pandemije udvostručili broj zaposlenih na 40-ak i što su znatno rasli u prihodima, smatraju i to da su privukli vrhunske menadžere. Iako im je čitav inženjering u Hrvatskoj, OptimoRoute je, kažu, međunarodna tvrtka koja zapošljava stručnjake iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Velike Britanije.

Neupitna korisnost

“Nakon više od pola godine završili smo sa zapošljavanjem potpredsjednika kompanije. Na poziciji potpredsjednika marketinga došla nam je Beth Kirsch koja je dugo radila u Silicijskoj dolini. Nina Đorđević na poziciju potpredsjednice prodaje dolazi iz Münchena, dok je Kuan Foo, potpredsjednik produkta, prije radio u Londonu i Barceloni. Vrijednost tvrtki za koje su njih troje radili mjeri se u stotinama milijuna ili milijardama dolara. Prešli su kod nas jer u nama vide dobre poslovne indikatore. Jedan od njih je velik broj plaćajućih korisnika koji je premašio 2500 te “churn rate” – stopa odlaska ili napuštanja nekog proizvoda.

40 zaposlenih

u Optimorouteu. Čitav inženjering im je u Hrvatskoj

U OR-u je ta stopa vrlo niska (većinom nas napuštaju tvrtke koje promjene poslovanje ili se ugase), a to je jedan od glavnih poslovnih indikatora koji gledaju investitori”, objašnjavaju CEO i CTO Optimoroutea, kojem je najveća primljena investicija dosad bila 6,5 milijuna dolara 2019. od Prelude Venturesa, koji slovi kao najjači fond za zelenu tehnologiju u Silicijskoj dolini. Ima naznaka i za nove investicije:

“Interes za Seriju B je jako velik, stoga možda takvu investiciju zatvorimo za manje od godinu dana. Veliki investicijski fondovi su u redovitom kontaktu sa nadzornim odborom, te novi upiti o investiranju stižu svaki mjesec”, kaže CEO Marin.

Bez ustručavanja će braća reći da im je kao tvrtki potencijal ogroman s obzirom na to gdje je logistika danas.

“S porastom cijene energenata tvrtke postaju sve osjetljivije na trošenje goriva, što je još jedan od razloga zašto im je naša platforma korisna”, kažu Frane i Marin Šarić iz Optimoroutea.

Komentirajte prvi

New Report

Close