Uspješno dokapitalizirana Petrokemija, slijedi prodaja

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 12. kolovoz 2013. u 22:00
Država je u Petrokemiju uložila 43 mil. kuna/Ž.L./PIX

Očekuje se da bi Vlada uskoro trebala odabrati savjetnika za privatizaciju kutinske tvrtke.

Dokapitalizacija Petrokemije je uspjela i oko 186 milijuna kuna svježeg kapila ući će u tvrtku.

Nakon gubitka od 68 milijuna kuna ostvarenog u prvoj polovici godine tvrtki taj novac treba za stabilnost, ali prema mišljenju mnogih jedina budućnost za tvrtku je ulazak strateškog partnera.Sindikati su zadovoljni dokapitalizacijom, prije svega jer je sudjelovala država i odbijaju razgovor o prodaji tvrtke, ali iz krugova bliskih investitorima i Vladi može se čuti da je dokapitalizacija bila uvjetovana skorom i hitnom privatizacijom kutinske kompanije. U dva kruga dokapitalizacije investitori su upisali 1.095.330 dionica po cijeni od 170 kuna čime je temeljni kapital povećan s 568 milijuna kuna na 754,2 milijuna kuna.

Najveći iznos- oko 102 milijuna kuna upisali su obvezni mirovinski fondovi, a država je uložila oko 43 milijuna kuna u kupnju 23,1 posto novih dionica tvrtke."Dokapitalizacija je izvršena u skladu s onim na čemu je sindikat inzistirao. Bilo nam je strašno važno da u njoj sudjeluje država i nakon sastanaka i razgovora to se i dogodilo", komentirao je Željko Klaus sindikalni predstavnik Petrokemije. Istrovremeno kaže da je o prodaji neozbiljno govoriti. "Pustimo to. Mora se još mnogo toga dogoditi i mnogo razgovora obaviti prije same prodaje", kaže Klaus.

Ulagači s druge strane očekuju da bi Vlada uskoro trebala odabirati savjetnika za privatizaciju Petrokemije, a već na jesen donijeti odluku o načinu privatizacije. Uz obvezne mirovinske fondove koji su upisali 55 posto novih dionica tu su i dobrovoljni mirovinski fondovi s 5,8 posto, inozemni ulagatelji s 3,1 posto te investicijski fondovi s 2,5 posto i mali dioničari koji uložili oko 18 milijuna kuna. Podsjetimo, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nedavno je istaknuo da će dokapitalizacija osigurati mirnu godinu za kutinsku tvrtku, tijekom koje će država tražiti strateškog partnera.Tu država mora ostati vlasnikom barem 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla kontrolirati procese u Petrokemiji koji su direktno vezani za hrvatsku poljoprivredu- istaknuo je Vrdoljak nedavno.

Komentirajte prvi

New Report

Close