Učvrstili poziciju glavnoga kontejnerskog terminala u Hrvatskoj

Autor: Suzana Varošanec , 10. lipanj 2021. u 22:00
Tvrtka AGCT u Rijeci obilježila 10 godina rada i pretovarenih 2 milijuna TEU/PD

Tvrtka AGCT u Rijeci obilježila 10 godina rada i pretovarenih 2 milijuna TEU.

Uz kontinuirani rast, čak i u pandemijskoj 2020. od daljnjih 12%, uglavnom porastom pretovara na željeznici koji je pak porastao za 30%, razvijaju lučku i intermodalnu ponudu što dovodi do pokretanja novih željezničkih servisa prema srednjoj i istočnoj Europi.

Proveli su 50 milijuna eura vrijednih ulaganja u modernizaciju i posluju s ponajvećim kontejnerskim brodarima u svijetu. Tako su danas došli do ukupne realizacije od 2 milijuna TEU prekrcajnih jedinica: to je vrhunac u desetogodišnjem poslovanju koji obilježava Adriatic Gate Container Terminal (AGCT), ujedno prekretnica.

U većinskom vlasništvu nizozemskog ICTSI Capitala AGCT posluje kao hrvatska podružnica International Container Terminal Services Inc, koji termalom upravlja preko tvrtke Jadranska vrata.

Za uspješnicu kroz rast sa 130.000 TEU u 2011. na njih 300.000 u 2020., novi rekord AGCT-a u godišnjem pretovaru kontejnera, zasluge adresiraju i na vrlo uspješno javno-privatno partnerstvo s Lukom Rijekom, Lučkom upravom Rijeka I Vladom.

Prema izvršnom direktoru AGCT-a te predsjedniku Uprave Jadranskih vrata Emmanuelu Papagiannakisu, ovim su uspjeli učvrstiti poziciju glavnog kontejnerskog terminala u zemlji i proširiti se u zaleđa pa im oko 70% volumena tereta dolazi iz srednje i JI Europe.

To, kaže, pruža solidnu platformu za “budući rast i razvoj riječke luke”. Uz znatni porast koji prati njihove željezničke operacije, u posljednje 2 godine povećali su intermodalni udio na 42, opseg željezničkog za više od 50%, dok se ukupni volumen terminala više nego udvostručio u posljednjem desetljeću.

Visoka ulaganja u novu opremu udvostručila su godišnji kapacitet terminala.

Željeznički kapaciteti, završetkom novog intermodalnog dvorišta, lani su porasli trostruko, i kako navode aktivnostima snažno pridonose razvoju hrvatskog gospodarstva, dok su u Rijeci stvorili više od 230 prilika za zapošljavanje u luci i srodnim djelatnostima. Što se dioničara tiče, lanjski je prijedlog isplate dividende iz dobiti ostvarene 2019. glasio na 36 mil. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close