Poslovna 2022.
Željko Kukurin

U Valamaru kriza ubrzala transformaciju u održiv turizam visoke dodane vrijednosti

Ekonomski model o kojem Hrvatska značajno ovisi nestao je u samo 2 tjedna. Valamar je u nekoliko tjedana zatvorio sve hotele i ljetovališta, više od 7.000 djelatnika upućeno je kućama, zaustavljena su gradilišta u vrijednosti od milijardu kuna.

Željko Kukurin
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

U veljači 2020. godine, u vrijeme kada se očekivalo da ćemo imati jednu od najboljih turističkih sezona u povijest,  pojavio se prvi slučaj Covida u Hrvatskoj.

Ekonomski model o kojem Hrvatska značajno ovisi nestao je u samo 2 tjedna. Valamar je u  nekoliko tjedana zatvorio sve hotele i ljetovališta, više od 7.000 djelatnika upućeno je kućama, zaustavljena su gradilišta u vrijednosti od milijardu kuna. Odjednom, sve je stalo.

Postalo je potpuno neizvjesno kada i u kojoj mjeri će se poslovanje ponovno pokrenuti. Bio je to test otpornosti i agilnosti za sve poslovne sustave, posebno one u turizmu. U Valamaru smo brzo reagirali. Odredili smo nove prioritete: sačuvati radna mjesta, pripremiti ponovno otvaranje objekta, te fokusirati organizaciju na razvoj i prilagodbu poslovanja modificiranom okruženju.

Turizam se u Hrvatskoj oporavlja puno brže nego globalno, prvenstveno radi blizine europskim emitivnim tržištima i brzine reakcije poduzeća koja su u suradnji s Vladom sačuvala radna mjesta i uspjela ostvariti izuzetne rezultate u ljetnoj turističkoj sezoni. Iako svi gubitci nisu nadoknađeni, Valamar je iz krize izašao bolji nego što je bio prije krize. Posebno dobre rezultate ostvarili su investirani hoteli, ljetovališta i kampovi 4* i 5*.

Razvijeno je više novih proizvoda i servisnih koncepta kao što su:  Places by Valamar – ljetovalište za YZ generaciju, Valfresco – nabava, proizvodnja i distribucija lokalne hrane, započeta je izgradnja prvog zelenog ljetovališta i ostvareni su rekordi u direktnoj prodaji. Proširena su strateška partnerstva s investitorima, te su napravljeni iskoraci u razvoju i digitalizaciji  poslovanja. Valamar je krizu pretvorio u priliku.

Naredna turistička godina će i dalje biti pod snažnim utjecajem krize posebno zbog poremećaja na tržištu rada, avio prijevoza te nabave roba i usluga. Hrvatska ima povijesnu priliku za brzu i kvalitetnu transformaciju u održivi turizam visoke dodane vrijednosti.

No, kako bi se ostvario pozitivan val promjena, nužno je poboljšati uvjete rada u turizmu i što prije pokrenuti investicije.

Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara

New Report

Close