U lockdownu pokrenuo tvornicu, ima i web shop, a već ga zovu iz SAD-a

Autor: Marta Duić , 14. siječanj 2021. u 07:25
Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Web shop je pokrenut u studenom, a već je dosegnuo 2000 narudžbi. Cilj je jaka prodajna mreža uoči sezone.

Ideja za projekt Tvornica kokica Zagreb rodila se tijekom prvog lockdowna u ožujku. Nakon šest mjeseci priprema i nabava dozvola, strojeva i alata, pa uspostavljanja mreže dobavljača i partnera te opremanja pogona startala je proizvodnja domaćih kokica. Danas imaju 12 zaposlenih, a njihove Popup kokice u svega nekoliko mjeseci probile su se na domaće, ali i strana tržišta.

“Velikoj većini biznisa 2020. je bila više no izazovna, no prepoznali smo takvu ovu situaciju kao priliku i napravljen je proizvod koji tada nismo imali u ponudi na tržištu, a pritom je osigurana održivost u smislu dobave i zalihe namirnica.

Cilj je bio napraviti potpuno domaći proizvod ‘od polja do stola’ u punom smislu te krilatice, koji će u slučaju bilo kakve nove prijetnje gospodarstvu uvijek moći doći do kupaca. Proizvodnja se nalazi u Bregani uz autocestu Bregana-Lipovac, a kapacitet pogona je mjesečno više od 200.000 vrećica.

Sve sirovine za regular Popup kokice nabavljamo u Hrvatskoj, a u startu nam je bilo važno naći partnere koji će nam osigurati nabavku, ali i koji mogu pratiti naše potrebe za koje planiramo da će sigurno rasti.

U našim se kokicama nalazi Kandit čokolada za kuhanje, sol nabavljamo iz solane Nin, maslinovo ulje stiže nam iz Istre, kukuruz iz okolice Vukovara, začine nabavljamo od poznatog hrvatskog brenda, vrećice za kokice rade se u okolici Bjelovara, a pakiramo ih u Zagrebu.

Zato možemo reći da imamo domaćih ruku djelo. Ponosni smo na takav profil dobavljače, jer su svi redom vrhunski brendovi i time naš proizvod ima najbolje sastojke”, objašnjava Marijan Babić, direktor Tvornice kokica Zagreb, u poslovnoj zajednici dosad najpoznatiji po rent-a-car i taksi biznisu.

Bum web shopa

Kokice u osam okusa te butterfly i mushroom kukuruz kokičar u zrnu nude u trgovinama poput lanca Decentia koji na području Zagreba i okolice broji preko 30 prodajnih lokacija, a došli su i do polica trgovina s delikatesama i zdravim namirnicama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Osim na popup-corn.com, web shop imaju i na domeni kokica.hr gdje kupcima nude pakete, a na webshopu nude četrdesetak artikala u više kategorija. Po prodajnim rezultatima najbolje su gotove kokice , a Babić ističe da su rekorderi i “Start paket” i “Quarantine box”.

“Web shop je pokrenut u studenom i u prvom mjesecu poslovanja odradili smo više od 500 narudžbi. U prosincu smo rasli 100 posto u broju narudžbi u odnosu na studeni, a i siječanj nam donosi rezultate iznad svih očekivanja, samo prošli vikend zaprimili smo gotovo 500 narudžbi .

Uz kokice, u asortimanu imamo poklon setove i prigodne poklone, aparate za izradu kokica kod kuće, začine, a korak dalje u razvoju naše ideje su gurmanske kokice. Nudimo ih u sedam okusa, a pripremamo i nove okuse poput tartufa, čvaraka, crne čokolade, badema.

Distribuciju smo dodatno proširili kroz veleprodajni kanal putem kojeg dolazimo do manjih proizvođača, cateringa, restorana, klubova i kafića. U retailu smo prisutni na cca 100 prodajnih mjesta, a kod nekih trgovaca imamo već dogovoreni plasman, dok s nekima još pregovaramo.

Želja nam je da imamo vrlo široku prodajnu mrežu, da naš proizvod možete potražiti u trgovinama, kioscima, benzinskim postajama”, objašnjava Babić koji ističe kako je tržište prepoznalo ideju i cijeni domaći proizvod.

Najbolji dokaz tome je i brojka od više od 2000 narudžbi putem webshopa, a osim s domaćeg tržišta, narudžbe im stižu iz Njemačke, Švedske, Austrije, Poljske, ali i iz susjednih zemalja poput Slovenije ili Srbije. Čak imaju upite iz SAD-a, za kokice, ali i kokičar.

Kako otkriva Babić, finaliziraju se i dogovori za izvoz u Austriju i Srbiju odakle ih je kontaktirao jedan veliki lanac s interesom za suradnju, a u pregovorima su i distributerom za Sloveniju, Mađarsku i BiH.

Nude i personalizaciju

“Osim plana širenja kategorija uvođenjem novih proizvoda, pripremamo i kategoriju ‘Corn bars’ – energetske pločice od kokica, kokice za mikrovalnu te kokice za najmlađe s igračkom u svakom pakiranju.

Nove proizvode imamo i za našu veleprodaju u dijelu evenata, vjenčanja i konferencija, a radimo i personalizirane kokice koje brendiramo po željama kupaca kao i vlastite robne marke pa tako nudimo mogućnost izrade kokica za druge ponuđače.

Trenutno nam je najveći fokus domaće tržište. Cilj nam je da prije sezone izgradimo dobru prodajnu mrežu kako bi naši proizvodi bili dostupni u svim dijelovima Hrvatske, kako domaćem stanovništvu koje do sad nije imalo mogućnost kupiti ovakav proizvod u trgovinama, tako i turistima koji su navikli na gotove kokice pripremljene na zraku”, poručuje Babić.

Komentirajte prvi

New Report

Close