Domaća farmaceutska tvrtka razvija inovativan sprej protiv prehlade

Autor: Marija Crnjak , 15. prosinac 2021. u 14:33
Foto: Unsplash

Prvi put razvijamo proizvod od samog početka sa supstancama koje do sada nisu korištene u nazalnom spreju, a koje doprinose smanjenju simptoma i progresije prehlade prouzročene rinovirusom, kažu u kompaniji.

Riječka farmaceutska tvrtka JGL u partnerstvu s Centrom za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci te uz znanstvenu podršku tvrtke Biosens iz Zagreba razvija inovativan Rino sprej protiv prehlade, sa supstancama koje do sada nikad nisu korištene u nazalnim sprejevima. Ukupna vrijednost projekta je 34,9 milijuna kuna, a s 13,87 milijuna kuna sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Radi se o iskoraku za našu kompaniju, s obzirom da prvi put razvijamo proizvod od samog početka sa supstancama koje do sada nisu korištene u nazalnom spreju, a koje doprinose smanjenju simptoma i progresije prehlade prouzročene rinovirusom, zbog čega smo ga i nazvali Rino sprej. Projekt je važan i zato jer je, u sklopu strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, tematsko prioritetno područje „Zdravlje i kvaliteta života“ izabrano kao jedno od pet ključnih područja za razvoj hrvatskog gospodarstva. Ovim projektom želimo ojačati položaj naše zemlje, pozicionirati se kao europsko središte za razvoj i proizvodnju inovativnih zdravstvenih proizvoda i to kroz suradnju proizvodno-istraživačkih kapaciteta privatnog i javnog sektora“, istaknula je Maša Safundžić Kučuk, direktorica istraživanja i razvoja JGL-a i voditeljica projekta, posebno naglašavajući kako se, zahvaljujući pomoći Fonda, s ovakvim projektima ne stvara veliki pritisak na uobičajeno poslovanje tvrtke.

U tijeku su aktivnosti potvrde koncepta proizvoda in-vitro, kako bi se dokazala njegova sigurnost i djelotvornost, a stručnjaci JGL-a i riječkog Medicinskog fakulteta nadaju se uspjehu.

„Tim znanstvenika u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci već niz godina provodi znanstvena istraživanja u području imunologije, virologije, kao i istraživanju novih vektorskih cjepiva i imunoterapeutika, te sudjeluje u realizaciji brojnih nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata Među našim dugoročnim prioritetima svakako je suradnja s ambicioznim biotehnologijskim i farmaceutskim kompanijama poput JGL-a. Uvjeren sam da će nastavak suradnje između Medicinskog fakulteta i JGL-a na projektima poput ovog, ali i širenje suradnje u pravcu razvoja novih imunoterapeutika biti od strateškog interesa za oba partnera. Za postizanje ovog cilja potrebna su ne samo nova ulaganja kroz zajedničke projekte već i vizija razvoja koja se temelji na korištenju rezultata temeljnih istraživanja u stvaranju novih terapija ili medicinskih postupaka“, kazao je Stipan Jonjić, pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju te voditelj Centra za proteomiku na Medicinskom fakultetu riječkog sveučilišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close