Tripković: Novi direktor došao je likvidirati, a ne spasiti Brodarski

Autor: Marija Brnić , 17. srpanj 2021. u 11:10
Igor Tripković i voditeljica djelatnosti Marta Pedišić Buča/Boris ŠČitar/VL/PIXSELL

Tripković je smijenjen uz pojašnjenje da su ‘postojale sumnje na nepravilnosti u radu Uprave Društva’.

Novi direktor Brodarskog instituta Denis Duralija nije ga došao spasiti, nego likvidirati, tvrdi bivši direktor Igor Tripković, reagirajući na članak Poslovnog dnevnika o zbivanjima u toj državnoj tvrtki, u kojoj je u tijeku pokretanje stečajnog postupka nakon 120 dana neprekinute blokade računa, te već druga promjena direktora u nešto više od mjesec dana.

Tripković, koji je smijenjen odlukom vlasnika CERP-a uz pojašnjenje da su “postojale sumnje na određene nepravilnosti u radu Uprave Društva”, navodi kako je Duralija pred njim i još tri svjedoka na inicijalnom sastanku u Brodarskom institutu prošli tjedan (8. srpnja) “izjavio kako je došao likvidirati Brodarski institut i to prema naputku Vlade RH”.

‘Ponudio sam rješenje’

Za Brodarski institut su, kaže, u ranijim slučajevima pokretanja stečaja zbog blokada računa stand-still sporazumi s vjerovnicima i kasnije pozajmice bila su rješenja kojim je spriječeni takav scenarij.

“I ovaj put sam ponudio rješenje koje NO i Skupština nisu prihvatili.

Naprotiv, predsjednik NO Zvonko Rac je na jednoj od sjednica NO-a rekao kako bi trebalo uzeti u obzir i likvidaciju Društva kao jednu od mogućih rješenja. Ja sam to tada odbio, a izgleda da Duralija sada koristi sve svoje znanje i ozbiljno radi na tome”, tvrdi Tripković.

Revoltiran je izjavom CERP-a kako je bivša uprava potpisala štetan ugovor o zajmu sa SE Constructions d.o.o. – tvrtkom kćeri NTE Development iz Slovačke. Objašnjava da su se Slovaci u srpnju 2020. obratili Brodarskom institutu s interesom za strateško partnerstvo i direktno financijsko ulaganje uz obvezu zadržavanja postojećih djelatnosti i otvaranje dviju novih.

Pedišić Buča

Navodi o okolnostima pozajmice, poglavito izjava da NO nije dao suglasnost nisu istiniti. Postoje dokazi u obliku Zapisnika sjednica NO i komunikacije prema CERP-u.

“Njihove djelatnosti su srodne Institutskim, a namjere konkretne (financijske), za razliku od dotadašnjih potencijalnih ‘strateških partnera’ koji su velikodušno nudili kupiti Brodarski institut za 1 kunu, uz obvezu države da na sebe preuzme dugove.

Pismo namjere NTE Development sam prezentirao NO-u i Skupštini te sam od njih zatražio suglasnost za nastavak pregovora. NO je pismeno podržao nastavak pregovora, dok je Skupština (CERP) izjavila kako je to u nadležnosti NO i Uprave!”, iznosi Tripković, te napominje kako to u situaciji kada je Brodarskom prijetio stečaj, a Slovaci pristali dati zajam od 3,5 milijuna eura za deblokadu računa, bio prvi korak u budućoj proceduri sklapanja strateškog partnerstva, koje na kraju mora odobriti CERP.

“Tim zajmom smo podmirili ostatak kredita prema Croatia banci, dio kredita prema HBOR-u, cjelokupni dug prema Poreznoj upravi i brojnim drugim vjerovnicima. Uz to, pozajmica Slovaka uzeta je po kamatnoj stopi od 4%, dok je u Croatia banci iznosila 6,25% i HBOR-u 5,58%!”, dodaje Tripković, kojeg je, kaže, iznenadila izjava CERP-a kako “je i pozajmica bila osigurana hipotekom svih nekretnina i cesijom zakupnina, na koju, NO nije izdao suglasnost”, budući da bez suglasnosti NO-a to nije neprovedivo. O tome, kao članica NO-a svjedoči i Marta Pedišić Buča, voditeljica djelatnosti u BI.

‘Duralija nije vidio laboratorije’

“Navodi vezani uz okolnosti pozajmice, a poglavito izjava da NO nije dao suglasnost nisu istiniti o čemu postoje dokazi u obliku Zapisnika sjednica NO kao i komunikacije prema CERP-u”, poručuje. Uvjerena je da ima potencijala za taj najveći i najskuplji laboratorijski kompleks u Hrvatskoj, koji bi mogao biti integriran u aktivnost razvoja i istraživanja. Ukazuje i na problem utvrđivanja stvarne vrijednosti laboratorija, o čemu su se po njezinim riječima razgovori vođeni u CERP-u uvijek usmjeravali samo na nekretnine.

U proteklim danima, ističe Marta Pedišić Buča, novi direktor iznio je različite i međusobno kontradiktorne najave planova koji uključuju gašenje djelatnosti po odluci Vlade RH, likvidaciju firme, spašavanje nekretnina kao jedinu nakanu, spajanje s drugim tvrtkama, pa i zauzimanje za opstanak djelatnosti.

“Prema vlastitom priznanju, o konkretnom “core-businessu” nema spoznaja osim upoznatosti s negativnim poslovnim rezultatima, a koji su nastali u uvjetima blokade i kao takvi definitivno nisu reprezentativni, što se stalno ignorira”, ističe članica NO, te završava kako Duralija svih ovih dana najvažniju vrijednost Brodarskog instituta, njegove laboratorije, “nije obišao, niti ih je ikad prije vidio”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vama je kriza i blokada već 20 godina. Pa niste vi socijalni slučaj nego kompanija. Nemate rezultate, idete u stečaj! Možda se nađe netko da vas kupi kao stečajnu masu?

New Report

Close