Telekome očekuje prvi rast u pet godina

Autor: Bernard Ivezić , 04. rujan 2012. u 22:00

Novi korisnici interneta bit će glavni izvor novih prihoda za operatere u idućim godinama, a ključ će biti u pokrivenosti 3G signalom

Još samo ove godine telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj zabilježit će pad, ali od iduće će početi rasti, i to prvi put unatrag pet godina, tvrdi britansko-američka konzultantska kuća PMR. Pawel Olszynka, voditelj istraživačkog odjela za IT i telekomunikacije, čiji je ured u Krakovu u Poljskoj, izjavio je za Poslovni dnevnik da očekuje prosječan rast hrvatskoga telekomunikacijskog tržišta od dva posto godišnje od 2013. nadalje.

Velike privatizacije
“U 2012. godini očekuje se pad hrvatskog tržišta od dva posto, a godinu iza započet će uzlazni trend, prvi unatrag pet godina, uz rast od oko dva posto”, ističe Olszynka.PMR je utorak poslao priopćenje u kojem navodi da u osam balkanskih, odnosno zemalja jadranske regije koja obuhvaća sve zemlje od Slovenije do Albanije, vidi mnogo prostora za rast u idućem razdoblju, ponajprije u internetu. Financijski najveće tržište u regiji, s udjelom od 27,9 posto od ukupnih 5,75 milijardi eura, ima Hrvatska, a Srbija je najveće tržište po broju potencijalnih korisnika. Dodaje se da su ulagačima najvažnije očekivane privatizacije Telekoma Srbije i Pošte i telekomunikacija Kosova. Za najvećeg operatera u Srbiji zanimalo se čak sedam velikih međunarodnih igrača, ali je i posljednja ponuda, ona Telekoma Austrije, odbijena. Slično je na Kosovu gdje je privatizacija, u čijem su prvom krugu glavni natjecatelji bili Hrvatski telekom (Deutsche telekom) i Telekom Austria, propala zbog sumnji u korupciju, a drugi krug je tek započeo. Uz TA i DT najveći ulagači u telekomunikacijskom sektoru u regiji su Telekom Slovenije, američki Velatel i britanski fond Mid Europa Partners.Prema podacima PMR-a, telekomunikacijsko tržište u jadranskoj regiji lani se spustilo na razinu iz 2007. godine kad je imalo promet od 5,7 milijardi eura. Usporedbe radi, najbolja godina od onda bila je 2008. kad je tržište raslo 7,5 posto i dosegnulo promet od 6,12 milijardi eura. Međutim, posljednje tri godine bilježi se znatno usporavanje pada tržišta, s minus 3,8 posto i 1,8 posto na minus 0,6 posto u 2011. godini, što je razlog optimizma u PMR-u. Pawel Olszynka kaže da su mobilne telekomunikacije dominantne u svim zemljama regije, pa tako i Hrvatskoj, gdje imaju udio od 62 posto. Ipak, tvrdi, hrvatsko je tržište dosta specifično. Ovdje se bilježi pad vrijednosti mobilnog telekom tržišta i iznimno visok rast internetskog tržišta. Olszynka pojašnjava da je do toga došlo zbog rezanja veleprodajnih cijena od 2009. godina naovamo, ali i zbog toga što je Hrvatska uvela poseban porez na mobilne komunikacije od šest posto. S druge strane povećanje broja korisnika interneta potiče rast cijelog tržišta.

Generator rasta
“Priljev novih korisnika interneta bit će glavni izvor novih prihoda za operatere u idućim godinama. Očekujemo da će taj internetski segment očekujemo biti najdinamičniji u telekom sektoru, a ključ će biti u pokrivenosti 3G signalom”, kaže Olszynka.U ovoj godini, dodaje, još ne treba očekivati rast jer glavni dio tržišta, mobilne komunikacije, još se neće oporaviti. “Ukidanje posebnog poreza za mobilne operatere će pomoći, kao i usporavanje pada fiksnog tržišta te stabilan rast interneta”, zaključuje Olszynka.




Komentirajte prvi

New Report

Close