Tehnika u 2023. očekuje 55 milijuna € ugovorenih poslova

Autor: Suzana Varošanec , 30. siječanj 2023. u 07:00
Ugovori za obnovu tri crkve potpisani su proteklog tjedna sa Sisačkom biskupijom/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Za rekonstrukciju crkvi u Žažini, Pisarovinskoj Jamnici i Dubrancu ukupno 8,1 milijun eura.

Zagrebačka Tehnika, odabrani izvođač u provedenom postupku Sisačke biskupije uskoro započinje radove na konstrukcijskoj obnovi crkvi sv. Nikole i Vida u Žažini, sv. Martina u Pisarovinskoj Jamnici i Majke Božje Snježne u Dubrancu.

Ovime kreće faza tzv. vidljive obnove, nakon “nevidljive”, ali opsežne pripreme u kojoj Sisačka biskupija prednjači po dobro obavljenom poslu na potrebnoj dokumentaciji.

Rokovi za finalizaciju
Zakonski rok za uvođenje izvođača u posao je osam dana od potpisivanja ugovora, a kako je sklopljen 25. siječnja za očekivati je da će priprema početi ovog tjedna, potvrdio je direktor Tehnike Bojan Horvačić.

To znači da radovi na objektima mogu početi uskoro, a rok za završetak je 17 mjeseci za crkvu u Žažini, odnosno 14 mjeseci za ostale dvije. Za konstrukciju obnovu sisačke katedrale i pet sakralnih objekata odabrane su izvođačke tvrtke GME iz Sunje, odnosno Spegra iz Splita.

Vrijednost posla koji je Tehnika ugovorila iznosi ukupno 8,1 milijuna eura – za crkvu u Žažini 3,3, a za ostale po 2,4 milijuna. Kapaciteti su za to osigurani iako će uskoro zagrebački građevinar popuniti svoju knjigu ovogodišnjih ugovora.

Prilike na tržištu za građevinare su povoljne i posla je na pretek, no i dalje nedostaju radnici što kao i drugi Tehnika rješava uvozom radne snage, a sukcesivno se koriste kooperanti. Tvrtka danas zapošljava 314 radnika i još oko 60 ljudi preko agencijskog najma, a zbog rastućeg opsega poslova u tijeku su nova zapošljavanja.

”Zapošljavamo u redovni radni odnos, imamo stalno otvoreni natječaj na kojem tražimo inženjere, poslovođe, tesare, armirače i zidare. Smatram da ih možemo privući atraktivnim primanjima, izazovnim poslovnim prilikama za dodatno unaprjeđenje i edukaciju te napredovanjem kroz sustav”, kaže Horvačić dodajući da je prosječna plaća blizu 1000 eura.

Udio stranih radnika kreće se na oko 30% – zapošljavaju Ukrajince, Turke i Gruzijce, a trenutna razina ugovorenih poslova za 2023., kao i onih pred potpisivanjem, iznosi nešto više od 30 milijuna eura, što je 100%-tni rast u odnosu na isto razdoblje 2022 U planu za ovu godinu je oko 55 milijuna eura ugovorenih poslova.

Omjer poslova koje su potpisali s investitorima u javnim i privatnom sektoru iznosi 70:30, ali slijede korekcije jer se u nekoliko mjeseci očekuje val ugovora s privatnim investitorima. U Upravi procjenjuju da će već u lipnju dosegnuti ‘plafon’ u smislu popunjene knjige poslova za ovu godinu.

‘Plafon’ u lipnju
I što se potencijalnog strateškog partnera tiče najave su pozitivne. Po logici da su pregovori koji su ranije započeti te svedeni na jednog zainteresiranog investitora, a u novom krugu otvoreni s nekoliko zainteresiranih subjekata, među kojima su kako se doznaje i izvjesne građevinske kompanije, uvjerenje u brzi pozitivni ishod ovog procesa ne manjka.

”Mogu potvrditi da pregovaramo i s četiri strane tvrtke. Vjerujem da ćemo do proljeća imati strateškog investitora”, poručuje Horvačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close