Rijetkost na tržištu: Svim kandidatima za posao daju ‘feedback’, znaju što drugi put trebaju popraviti

Autor: Ivan Tominac , 21. studeni 2022. u 13:40
Mnogi kandidati pozitivno su iznenađeni kada dobiju detaljno raspisanu povratnu informaciju/PD

U Async Labsu svi koji se prijave dobivaju detaljan osvrt i tehničke smjernice za napredak.

Dio kritike o procesima zapošljavanja danas se odnosi i na nedostatak povratne informacije, odnosno svojevrsnog feedbacka nakon što se osoba prijavi za posao.

Mladi koji se prvi put nađu na tržištu rada su naročito frustrirani tom situacijom, a da je riječ o ozbiljnoj temi, govori i činjenica što se sve češće stavlja rame uz rame s narušavanjem mentalnog zdravlje. Međutim, postoje svijetli primjeri koji pokazuju da se može drugačije, a jedan takav je i onaj zagrebačke digitalne agencije Async Labs.

Oni u sklopu selekcijskog procesa osiguravaju tehnički feedback na riješeni zadatak. To znači da svi kandidati koji dostave rješenje u zadanom roku, dobivaju detaljan osvrt i tehničke smjernice za napredak od strane Async Labs tima.

Riječ je o praksi selekcijskog procesa koju aktivno provode već četiri godine, čime su zapravo među prvim agencijama koje imaju takav proces zapošljavanja.

Vratili se spremniji
“Procesi su upravo ono što Async Labs pozitivno ističe na tržištu i što nam daje kontinuirani kredibilitet te osigurava uspješnost. Ovakav tip selekcije je jedan od procesa na koji smo kao agencija iznimno ponosni i koji se pokazao uspješnim, kako za nas kao agenciju tako i za naše potencijalne (i trenutne) članove tima’’, rekao je izvršni direktor digitalne agencije Async Labs Alen Huskanović.

Kako objašnjavaju iz Async Labsa, ljudi ulažu svoje vrijeme i energiju u pokušaj da postanu dio njihova tima, posebice kod rješavanja tehničkog zadatka koji je u većini slučajeva, presudan dio selekcijskog procesa. Dati im do znanja da nisu prošli u sljedeći krug, jednostavno je pitanje pristojnosti.

Realnost je ipak drugačija, a u mnogo slučajeva kandidati čekaju na povratnu informaciju o selekciji tjednima, čak i mjesecima, a mnogi ju nikad ni ne dobiju. Oni su htjeli biti totalno drugačiji i osim otvorene komunikacije prema kandidatima odlučili su ponuditi njima i tržištu, nešto što nitko drugi nije.

U razgovoru dodaju kako su,mnogi kandidati pozitivno iznenađeni kada dobiju detaljno raspisanu povratnu informaciju o svom tehničkom rješenju, čak i ako nisu prošli u sljedeći krug selekcije.

Neki od sadašnjih zaposlenika u Async Labsu zaposleni su nakon drugog ili trećeg selekcijskog procesa, a danas su oni ti koji osiguravaju tehnički feedback, odnosno Code Review svojim sadašnjim i budućim kolegama.

Čisto da razumijemo razliku, tehnički osvrt i povratna informacija osiguravaju svim kandidatima, u svim odjelima, bez obzira na to jesu li prošli u sljedeći krug selekcije ili ne. Code Review je, s druge strane, pojam vezan za IT i programiranje.

“Svaki feedback dobro odrađen direktno ili indirektno stvara dodanu vrijednost, što nama, tako i kandidatu koji je dio tog procesa. Više puta dogodilo se da su se na natječaj prijavili kandidati koji su prethodno već bili na istome, ali su drugi put bili spremniji i primijenili su naše konstruktivne kritike.

Uvijek nam je drago biti dio nečijeg rasta, a posebice kada se iz istog može izvući zajednička korist. Meni kao voditelju tima takav proces definitivno koristi, jer kvaliteta kolega uvijek pridonosi i mom vlastitom napretku i efikasnosti u samom poslu’’, ističe Backend Team Lead u Async Labsu Bruno Krnetić. Jedan od njih koji su pokušavali više puta je Luka Roštan, njihov sadašnji Frontend Developer.

Predstaviti se kao poslodavac
“U Async Labs sam se prvi put prijavio krajem 2020. godine kad sam se prijavljivao i u druge firme. Detaljni feedback me iznenadio jer to nisam do tad vidio ni kod jedne druge firme. Kako sam tad bio početnik, feedback mi je jako koristio jer mi je bilo točno objašnjeno što bi bilo dobro unaprijediti ili promijeniti i gdje mogu pronaći informacije o tome’’, rekao je Roštan.

Primarni cilj pružanja detaljnih tehničkih osvrta i smjernica za rast je, poručuju iz Async Labsa, sve kandidate, bez obzira na rezultat selekcije, potaknuti ih da rade na svojim vještinama i eventualno se ponovno prijave za nekoliko mjeseci.

Dodatna zanimljivost selekcijskog procesa u Async Labsu je što se inicijalni intervju obavlja s izvršnim ili operativnim direktorima, Alenom ili Lukom. U većini slučajeva ovaj korak, ako je uopće dio selekcijskog procesa, je zadnji, dok inicijalne intervjue obavljaju HR stručnjaci ili voditelji timova.

“Želimo ostaviti dobar prvi dojam i predstaviti se u dobrom svjetlu kandidatima jednako kao što i oni žele nama. Taj inicijalni razgovor kao prvi korak našeg selekcijskog procesa, služi za upoznavanje i predstavljanje, ali ne samo kandidata već i nas kao agencije i poslodavca’’, zaključio je izvršni direktor digitalne agencije Async Labs Alen Huskanović.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close