Svaki mjesec veća plaća: Državna tvrtka će zbog inflacije radnicima svaki mjesec korigirati primanja

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2022. u 12:09
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Sredinom lipnja potpisali su kolektivni ugovor o korigiranju plaća sukladno porastu cijena.

Val poskupljenja u Hrvatskoj nastavio se i u lipnju, nakon što je inflacija u svibnju bila rekordno visoka – 10,8 posto na godišnjoj razini. Poseban razlog za zabrinutost je i rast cijena hrane koji je u Hrvatskoj gotovo dvostruko snažniji nego u ostatku eurozone.

Formulu za rješenje tog problema ponudili su u Hrvatskim autocestama gdje je sredinom lipnja potpisan novi kolektivni ugovor prema kojem će se plaća korigirati svaki mjesec, piše Novi list.

Prema novom će se ugovoru korekcija osnovice plaće provoditi sukladno povećanju ili smanjenju potrošačkih cijena u Hrvatskoj i to prema podacima u Narodnim novinama. Plaća za pojedini mjesec korigirat će se za promjenu potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu.

U ugovor je također ugrađeno ograničenje za korekciju pa se ona neće provoditi automatski u slučaju da kumulativni rast u dva mjeseca bude veći od pet i pol posto. U tom se slučaju prelazi na poseban sporazum Uprave i sindikata, po kojem će se onda korigirati plaća.

Na ovaj se način uprava HAC-a osigurala da u roku od dva mjeseca zaposlenima u toj kompaniji plaća poraste više od pet i pol posto, odnosno da ostane podnošljiva za poslovanje tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close