Zeleno gospodarstvo
SINCRO.GRID

Suradnja i inovacije danas vode ka stvaranju čistije energije u Hrvatskoj za sutrašnjicu

Projekt od vitalnog značaja za obnovljive izvore energije u Sloveniji i Hrvatskoj.

PD VL native tim
31. svibanj 2022. u 08:00
SVC postrojenje u TS Konjsko/PD

Nedavno završeni projekt SINCRO.GRID izvrstan je primjer snage partnerstva, suradnje, inovacija i prevladavanja nedaća kako bi se osigurala infrastruktura za isporuku obnovljive energije za budućnost.

Zapravo, SINCRO.GRID je projekt europskog značaja, pionir inovativne tehnologije za veću fleksibilnost mreže u Hrvatskoj i Sloveniji. Djelomično financiran od strane Connecting Europe Facility (CEF) for Energy programa Europske komisije, projekt je realizirao tim Siemens Energyja, koji je u suradnji s brojnim partnerima isporučio projekt u skladu s proračunom i prije vremena.

Projekt je bio od vitalnog značaja nakon sve veće integracije decentraliziranih obnovljivih izvora energije u Sloveniji i Hrvatskoj. Zbog nedostatka fleksibilnosti, bili su potrebni dodatni resursi za regulaciju elektroenergetskog sustava, tj. kompenzacijska postrojenja.

Stabilizacija mreže i postizanje ambicioznih ciljeva obnovljivih izvora energije

Stabilizacija mreže bila je ključni prioritet, istovremeno povećavajući sigurnost i učinkovitost. 2014. godine operatori prijenosnog sustava Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i Sistemski operator prijenosnog elektroenergetskog omrežja (ELES) te operatori distribucijskog sustava (HEP – Operator distribucijskog sustava HEP ODS i Sistemski operater Distribucijske Omrežja z električne energije SODO) Hrvatske i Slovenije počeli su tražiti zajednička rješenja. Najperspektivnijim rješenjem pokazala se uspostava međunarodne suradnje u postavljanju pametnih mreža – čime se rodila ideja o projektu SINCRO.GRID.

20

kV u 220 kV mreži projekt je smanjio napon i tako produžio životni vijek opreme

SINCRO.GRID kao svoj cilj ima poboljšanje kvalitete napona i kontrole frekvencije, kao i povećanje kapaciteta i fleksibilnosti mreže za pouzdaniju opskrbu, podržavajući veće količine električne energije koja dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Nakon potpunog završetka, pozitivni učinci bit će vidljivi u Hrvatskoj i Sloveniji te dalje u prijenosnim mrežama EU. I ono što je sjajno vidjeti je da projekt već sada donosi značajne prednosti hrvatskom prijenosnom sustavu jer postrojenja u komercijalnoj upotrebi snižavaju napon otprilike 20 kV u 220 kV mreži čime znatno smanjuju mogućnost havarije i produljuju životni vijek opreme u prijenosnom sustavu.

Pionirska tehnologija

Potpuno jedinstven dio ovog projekta bila je primjena pionirske tehnologije. Djelomično uvjetovani rasporedom lokacije i potrebom za šest velikih reaktora na lokaciji TS Konjsko u sklopu izgradnje SVC postrojenja, tim Siemens Energyja napravio je po prvi puta ovakvo tehničko rješenje za jugoistočnu Europu, ogradu s magnetskim štitom.

Uloga ograde bila je da zadrži magnetska polja unutar granice trafostanice. Slično inženjersko rješenje planira se primijeniti u budućim projektima diljem svijeta.

Foto: PD

Pružanje više od transformacije energije

Nije malo reći da projekt SINCRO.GRID donosi više od energetske transformacije i koristi za okoliš.

On unaprjeđuje cjelokupnu infrastrukturu i gospodarstvo Hrvatske i okolnih zemalja s vrlo snažnim prekograničnim učinkom smanjenja prijenosnog napona, podržavajući i industriju i društvo. Zvuči ambiciozno, ali stabilna mreža pravi je poticaj za gospodarstvo. Pruža infrastrukturu stabilnosti koja je potrebna za rast i procvat.

Isporuka na vrijeme unatoč izazovnom okruženju

Jako smo ponosni što je naš tim uspio realizirati projekt u okviru proračuna i prije vremena, što nije bio loš podvig s obzirom da je većina radova na gradilištu izvedena tijekom strogih karantena i zatvaranja granica zbog pandemije.

Značaj projekta bio je toliki da je to bio jedan od rijetkih projekata Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) koji su odabrani kao prioritetni i koji su imali odobrenje za nastavak radova na gradilištu tijekom blokade. Ne samo da se naš tim suočio s tim izazovima tijekom projekta, Hrvatska je 2020. doživjela i dva potresa, prva takve jačine u 150 godina!

Unatoč značajnim izazovima, posebnost je ovog projekta također izvrsna suradnja svih uključenih partnera i rad na inovativnim rješenjima, čime se pruža pomoć zemlji u ispunjavanju ciljeva održivosti. Pružamo rješenja koja Hrvatskoj i Sloveniji donose ekološke, gospodarske i društvene prednosti. Mi u Siemens Energyju jako smo ponosni što su naše naslijeđe, znanje i globalna stručnost pomogli u isporuci rješenja koje je premašilo očekivanja.

Ovaj projekt pokazuje da ispunjavamo svoja obećanja našim kupcima, te da na mnogim razinama sveobuhvatno prikazujemo vrhunsku tehnologiju Siemens Energya, izvrsnost ljudi i općenito, našu spremnost i volju da svoje projekte učinimo uspješnim, čak i kada su uvjeti teški i okolnosti u provedbi projekta prilično izazovne.

Čvrsto vjerujemo da će projekt SINCRO.GRID igrati ključnu komponentu u omogućavanju prijenosne mreže da prihvati više obnovljive energije, pridonoseći zelenijoj i održivijoj budućnosti.

* Sadržaj omogućio Siemens Energy

New Report

Close