Stiže ma.te.a – revolucionarna aplikacija za tržište javne nabave kao pomoć svim poduzetnicima da se uključe

Autor: Suzana Varošanec , 25. svibanj 2022. u 13:02
Foto: PR

Zagrebačka tvrtka Projekt jednako razvoj (PJR) razvila je i za tržište javne nabave upravo lansira inovativnu aplikaciju koja je namijenjena za praćenje prilika u javnoj nabavi. Zove se ma.te.a po početnim slovima njezinih glavnih funkcija: ma – mapiranje ili planovi nabave, zatim te – tenderi, odnosno sva javna nadmetanja i a – analize, prema podacima iz registra ugovora. Poduzetnicima će ma.te.a olakšati sudjelovanje u postupcima javne nabave, te im otkriti nove poslovne prilike za koje nisu ni znali da postoje, ili su tržište javne nabave, zbog složenosti procedura, izbjegavali, izjavio je direktorica PJR-a Ana Fresl.

U protekle tri godine putem javne nabave u Hrvatsko je kupljeno više od 140 milijuna vrijednosti usluga, roba i radova, što čini oko 18 posto godišnjeg BDP-a RH. Usto, godišnje se sklopi oko 23.000 ugovora s dobavljačima, dok se prosječno dnevno pokrene oko 100 novih prodajnih prilika, rečeno je na press konferenciju koju su danas u svom sjedištu održali predstavnici tvrtke Projekt jednako razvoj (PJR). Povod je njihova upravo lansirana inovativna aplikacija ma.te.a., jedinstvena na našem tržištu i sveobuhvatna, a namijenjena za praćenje prilika u javnoj nabavi.

Aplikacija je nazvana po početnim slovima njezinih glavnih funkcija: to znači ma – mapiranje ili, ukratko, svi planovi nabave, zatim te – tenderi, odnosno sva javna nadmetanja i a – analize, prema podacima iz registra ugovora.

“To znači da su na jednom mjestu kroz ovu aplikaciju obuhvaćeni planovi javne nabave, registri sklopljenih ugovora i dnevne objave otvorenih postupka, jednostavne javne nabave, koncesije i žalbe, uz posebno praćenje i poslovnu analitiku uspješnosti poduzeća kao ponuditelja, ali i njihovih glavnih konkurenata”, poručeno je iz PJR-a.

“Ma.te.a predstavlja najpotpuniji alata za realizaciju brojnih prilika za prodaju roba, usluga i radova javnim naručiteljima, jer prikazuje prilike jučer-danas-sutra”, izjavila je direktorica PJR-a Ana Fresl. dodajući da će poduzetnicima olakšati sudjelovanje u postupcima javne nabave, te im otkriti nove poslovne prilike za koje nisu ni znali da postoje, ili su tržište javne nabave, zbog složenosti procedura, izbjegavali.

Spomenuti podaci o veličini tržišta javne nabave u RH, dinamici novih objava i broju sklopljenih ugovora, sami po sebi poticaj su za poduzetnike da se uključe na tržište u svojstvu ponuditelja, a aplikacija koju je razvio tim od 40-ak stručnjaka PJR-a za javnu nabavu tijekom proteklih godinu dana svakako će im u tome biti značajna pomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close