Srpski poduzetnik trenutno drži 12,45 posto Kraša, cijena dionice jutros preko 1000 kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 24. rujan 2019. u 11:01
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, nastavlja povećavati svoj udio u Krašu, a u utorak je putem Zagrebačke burze i službeno objavljeno da je ta tvrtka krajem prošlog tjedna prešla prag od 10 posto odnosno da drži 12,45 posto dionica Kraša.

Ciparska je tvrtka izvijestila da je kupnjom dionica na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, 19. rujna prešla prag od 10 posto odnosno da s tim datumom na skrbničkom računu kod Raiffeisen bank Austria drži ukupno 186.653 dionice ili 12,455 posto dionica Kraša. 

Dionice te kompanije u fokusu su ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

Od tada dionice Kraša ponajviše kupuje upravo Šaranovićeva tvrtka Kappa Star Limited, koja je prošli tjedna objavila da je prešla prag od pet posto, a sada i od 10 posto. S obzirom na intenzivnu trgovinu dionicama Kraša i nakon 19. rujna te vremenski pomak s kojim se pri Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD) vide promjene vlasničkih udjela, za očekivati je da je taj udjel i veći od sada službenih 12,455 posto. 

No, mediji pišu da su se u kupnju uključili i drugi investitori s obzirom da su među deset najvećih dioničara još dva skrbnička računa, oba kod Zagrebačke banke. Prema zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, na jednom skrbničkom računu kod Zagrebačke banke trenutno je 1,89 posto dionica Kraša, a na drugom 0,40 posto. 

Intenzivno trgovanje dionicama Kraša pratio je i osjetan rast njene cijene pa tako primjerice burzovni podaci pokazuju da je njena zadnja cijena na burzi 4. rujna iznosila 382 kune, da bi joj se tijekom prošlog tjedna cijena kretala u rasponu od 600 do 920 kuna. Jučer je, pak, uz promet od 68,6 milijuna kuna, dionica Kraša trgovanje zaključila uz cijenu od 995 kuna, a tijekom dana bila je i na povijesno najvišoj razini, jer se u jednom trenutku njome trgovalo po cijeni od 1.000 kuna. Jutros je i ta granica 'probijena', pa se dionicom trgovalo i po cijeni nešto većoj od 1000 kuna.

Dionica Kraša u fokusu je od prije dva tjedna, kada je Mesna industrija braća Pivac, koji ima 30,73 posto dionica Kraša, najavila ponudu za preuzimanje. 

Pritom su iz Pivca napomenuli da su započeli pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša, ali i najavili da, u slučaju da se odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga ne uspostavi, samostalno namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanje Kraša.

Kraš je, inače, poznat po svom programu radničkog dioničarstva (ESOP) pa je i društvo Kraš ESOP drugi najveći pojedinačni dioničar, koji drži 18,45 posto dionica Kraša, a o prijedlogu zajedničkog djelovanja s braćom Pivac treba odlučiti skupština Kraš ESOP-a, koja se treba održati 30. rujna.

Treći je najveći dioničar sada Kappa Star Limited s 12,455 posto dionica, a slijedi trezorski račun Kraša na kojem je  5,09 posto dionica. 

Naime, danas je Kraš objavio da je u razdoblju od 5. do 9. rujna kupoprodajom stekao u trezor društva 258 dionica, što daje 0,01722 posto udjela u temeljnom kapitalu, pa je tako na trezorskom računu tvrtke uknjiženo 76.334 dionica, što daje ukupno 5,09362 posto udjela. 

Cijena dionice Kraša po prvi put u povijesti probila iznad razine od 1.000 kuna

Na Zagrebačkoj su burzi i u utorak Crobex indeksi porasli, peti dan zaredom, pri čemu je i dalje najveća dobitnica dionica Kraša, čija se cijena, po prvi put u povijesti, probila iznad razine od 1.000 kuna.

Crobex indeks bio je oko 11,00 sati u plusu 0,22 posto, na 1.925 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu od kraja srpnja.

Crobex10 ojačao je, pak, 0,30 posto, na 1.136 bodova, najvišu razinu od travnja 2017. godine.

Redovni promet dionicama iznosio je do 11,00 sati oko 18,5 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

Najveći promet, kao i proteklih dana, ostvaren je dionicom Kraša, 13,3 milijuna kuna, a cijena joj je skočila više od 7 posto, na 1.070 kuna, najvišu razinu u povijesti.

Dionice te kompanije proteklih dana ponajviše je kupovao Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koja je, kako je jutros objavljeno na internetskim stranicama Zagrebačke burze, prešla prag od 10 posto udjela u Krašu.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača od prije dva tjedna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, koji ima više od 30 posto dionica Kraša, najavio ponudu za preuzimanje.

S prometom od oko 1,6 milijuna kuna jutros slijedi dionica HT-a, kojoj je cijena porasla 0,3 posto, na 163 kune. Uz to, tom je dionicom ostvaren blok promet od 3,4 milijuna kuna.

Dionicom Atlantic grupe ostvaren je, pak, promet od oko 1,5 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 0,8 posto, na 1.270 kuna.

Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je jutros porasla cijena dionice Optima telekoma, više od 3 posto, na 6,55 kuna, a slijedi je povlaštena dionica Adris grupe, s rastom cijene za 1,7 posto, na 489 kuna.

Nakon nekoliko dana snažnog rasta, cijena dionice Podravke pala je jutros 0,65 posto, na 458 kuna.

Osjetnije je, gotovo 0,9 posto, na 1.130 kuna, pala i cijena dionice Ericssona Nikole Tesle.

Komentirajte prvi

New Report

Close