Splitski škver pokušava izbjeći stečaj vraćanjem priče na početak

Autor: Suzana Varošanec , 14. studeni 2022. u 22:00
Tomislav Debeljak/MILAN ŠABIĆ/PIXSELL

Do 25. studenoga Trgovački sud u Splitu mora donijeti odluku o zadnjem prijedlogu dužnika.

Brodograđevna industrija Split na jedinstven način u ne tako kratkoj predstečajnoj praski u RH bilježi da je već bivši predstečajni dužnik, bez režima PSN-a, ali s potencijalno rizičnom situacijom zbog vidljivih aktivnosti vjerovnika na prisilnoj naplati.

To znači kroz novu blokadu računa, koja je reaktivirana čim je predstečaj obustavljen. Konkretnije, blokada splitskog škvera opet je krenula na dan 10. studenog budući da se po zakonu ne uračunava i vrijeme blokade koja je prethodila pravomoćno obustavljenom predstečaju.

Neizvršene osnove za plaćanje aktivirale su blokadu u trenutku kad je nadležni Trgovački sud u Splitu stavio klauzulu pravomoćnosti na tjedan dana ranije objavljenu odluku VTS-a u predmetu u kojem je za ovog dužnika pravomoćno obustavljen postupak predstečajne nagodbe.

Vrijeme ide na ruku
Odluka žalbenog suda, međutim, objavljena je početkom studenog, pa nije jasno što je vjerovnike, odnosno blokadu spriječilo da se brže aktiviraju, budući da je s navedenom odlukom prestao sam PSN, a time i za povjerenika predstečajne nagodbe Mateja Puljića funkcija povjerenika.

Očito je za to nedostajala postupovna pretpostavka koja je do samog suda, a to je neslužbeno upravo navedena klauzula pravomoćnosti s kojom se kasnilo. Utoliko, vrijeme ide na ruku na Brodosplitu koji se prema našim izvorima bori za opstanak, uz nastojanje tamošnje Uprave da se s vjerovnicima postigne učinak na planu deblokade računa.

U trenutku podnošenja predstečajnog prijedloga prije gotovo pola godine, račun je bio u ‘crvenom’ za iznos od oko 50 milijuna kuna, a kad je reaktivirana blokada, iznos je već prepolovljen (oko tri milijuna eura) slijedom obveza koje su se odnosile na članove Grupe koje su završile u stečaju.

U Brodosplitu su još koncem prošlog tjedna potvrdili da je račun tvrtke opet završio u blokadi i da je Uprava nastoji riješiti. Splitski škver s dugom tradicijom poslovanja pod okriljem društvenog i potom državnog vlasništva u vrijeme kada su ispisane neke od najslavnijih stranica u našoj brodogradnji, prijelomnu odlukom glede budućnosti u privatnom vlasništvu poduzetnika Tomislava Debeljaka (ponovo u nadležnosti Trgovačkog suda u Splitu) evidentno nastoji dočekati bez blokade.

Naime, sudac Ivan Čulić koji je obustavio predstečajni postupak, ovih dana treba odlučiti i o njihovom podnesku s kraja listopada, a kojim obavještavaju TS da u cijelosti povlače prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka od 4. svibnja koji se sada smatra prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.

Predlažu sudu donijeti rješenje kojim se obustavlja stečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. U meritumu je predmeta pravno pitanje je li dužnik ovlašten povući u biti sad stečajni prijedlog, u koji se isti transformirao iz predstečajnog, nakon što je došlo do pravomoćne obustave njihovog PSN-a. Navodno za to nije bitno ni stanje računa, a dužnik će imati pravo žalbe bude li odbijen.

Orijentir za druge
U klasičnoj situaciji kada je dužnik inicijator otvaranja stečaja, dok sud ne donese odluku dužnik ima pravo povući prijedlog, a to je za odluku suda obvezujućeg karaktera.

Na tu se normu iz SZ-a poziva Brodosplit kod kojeg opet dolazi do izražaja jedinstvena situacija zbog aspekta da je dužniku bio poznat karakter odluke (preko sustava e-spis) u trenutku dok ona nije bila objavljena na e-oglasnoj ploči, što predstavlja formalni manevarski prostor, iako na tu okolnost postoje različita pravna mišljenja glede pitanja je li i u toj situaciji dužnik ovlašten povući prijedlog.

Odluka se očekuje do 25. studenoga, potvrdilo je izvor blizak splitskom TS, naglašavajući da pravnici različito gledaju na to pitanje, te da je ključna odluka Suda i kao orijentir za eventualne druge takve slučajeve, ali i za Brodosplit koji bi mogao ponovo tražiti novi predstečaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close