Smanjuju temeljni kapital zbog gubitka

Autor: Marija Brnić , 31. srpanj 2017. u 22:00
Posljedica dugogodišnjeg slabljenja i lošeg poslovanja tvrtke/Ivo Čagalj/PIXSELL

Treća sreća za Jadroplov.

Jadroplov će još jednom posegnuti za pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka.

 

98 milijuna

kn iznosi gubitak splitskog brodara koji se pokriva iz temeljnog kapitala

Za rujan je sazvana skupština dioničara splitskog brodara na kojoj će se izjašnjavati o prijedlogu da se gubici u iznosu od 98 milijuna kuna pokrije rezanjem temeljnog kapitala s dosadašnjih 180 milijuna na 81,8 mil., a nominalna vrijednost dionice pala bi sa 110 na 50 kuna. Takvu odluku predviđa se i programom restrukturiranja ove državne tvrtke, koji je zbog dobivenih državnih potpora u postupku dobivanja odobrenja Europske komisije.

Novo smanjenje temeljnog kapitala posljedica je dugogodišnjeg slabljenja i lošeg poslovanja tvrtke, a koje najbolje oslikava podatak da je riječ o trećem smanjenju kapitala u manje od tri godine, a tim je odlukama nominalna vrijednost Jadroplova umanjena sedam puta.

Najprije je u kolovozu 2015. kapital smanjen sa 589,2 milijuna na 343,7 mil. kuna, da bi potom prošlog ljeta pao na 180 mil., a nominalna vrijednost dionice s prvotnih 360 kuna spuznula je na 210, potom na 110, a uskoro će vrijediti svega 50 kuna. Nominalno smanjenje kapitala podloga je za ulazak strateškog partnera i dokapitalizaciju tvrtke, za koje će se interes utvrditi nakon što za cijeli plan zeleno svjetlo da Bruxelles. 

Komentirajte prvi

New Report

Close