Šef Brodotrogir cruisea: Uskoro ćemo osigurati poslove za cijelu 2023. i 2024.

Autor: Marija Brnić , 15. siječanj 2023. u 22:00
Za dovršetak broda za Norvežane Vlada je odobrila jamstvo od četiri milijuna eura, što čini 80% vrijednosti ugovorenog posla/Shutterstock

Brodogradilištu još jedno državno jamstvo, tvrde da su se ‘izvukli’.

Sve su rjeđe točke na sjednicama Vlade državna jamstva za brodogradnju, a prvo u ovoj godini odobreno je trogirskom brodogradilištu Danka Končara.

Nakon restrukturiranja uz državnu potporu i potom novih procesa sređivanja kroz predstečajne postupke, brodogradnja se danas na trogirskom poluotoku odvija kroz tvrtku Brodotrogir cruise, no u bitno smanjenom obimu i osjetno promijenjenoj tržišnoj niši.

Novi model, nova niša
Nekadašnju gradnju velikih kemijskih tankera koji su dominirali u trogirskom škveru zamijenili su malim kruzerima, jahtama i radnim brodovima za ribarstvo. Tako je i novo jamstvo Ministarstva financija izdano za drugu fazu započete gradnje, ribarskog broda za norveške naručitelje.

Država je Brodotrogirovu suradnju s norveškim Moen Marinom već pratila jamstvom izdanim potkraj 2021., za jedan brod (Nov. 369) i gradnju trupa za drugi (Nov. 370), a te su dvije ugovorene gradnje dovršene, te je sada odobreno jamstvo za opremanje drugog broda (Nov. 370), za koji je, dakle, u prvoj fazi izgrađen trup.

Za dovršetak gradnje Vlada je odobrila jamstvo od četiri milijuna eura, što čini 80 posto vrijednosti ugovorenog posla. Uvjet za realizaciju ovog državnog jamstva među ostalim je vraćanje jamstva za kredit kod HBOR-a koje je Brodotrogiru prethodno izdano za prvu fazu tog projekta, za gradnju trupa, a čiji je iznos bio 0,5 milijuna eura.

Tramontana

Zadržali smo ljude i okrenuli se jednostavnoj logici da moramo raditi likvidne projekte, a niša u kojoj poslujemo ostavlja mogućnost širenja.

Brodotrogir, za razliku od velikih brodogradilišta u Splitu, Rijeci i Puli, brže i u tišini prolazi novi oporavak, i to, ističe član Uprave Brodotrogir Cruisea Mateo Tramontana, isključivo zahvaljujući vlastitim resursima.

”Naše tvrtke prošle su predstečajnu nagodbu, a sve se k tomu poklopilo s koronom koja je pogodila našu djelatnost. Glavni problem je bio što smo ostali bez posla, no nismo imali kredita i obveza, prodali smo marinu i dva tankera, te donijeli odluku da sačuvamo kičmu brodogradilišta i jednostavnim rječnikom, da se pokrijemo lancunom koliko je dug”, kaže Tramontana.

Manjak poslova vidljiv je i u financijskim rezultatima za 2021., u kojoj brodogradilište ostvarilo velik pad prihoda, koji su pali na tek 17 milijuna kuna, te je zabilježen i ozbiljan gubitak od 10,6 milijuna.

No, Tramontana kaže da se već krajem te godine situacija s poslovima počela popravljati, a u prošloj godini po njegovim riječima ostvareni su dvaput veći prihodi i godina je zaključena s okodva milijuna kuna dobiti. Brodotrogirov menadžer uvjeren je da će 2023. poslovna godina biti daleko uspješnija.

U knjizi narudžbi Brodotrogir cruise ima pet servisnih brodova za Norvežane, jednu jahtu za hrvatsku tvrtku čiji je osnivač iz Švicarske, te jednu jahtu za hrvatskog naručitelja i još nekoliko gradnji u poodmaklim fazama ugovaranja.

‘Vratili smo sve obveze’
”U narednih mjesec – dva imat ćemo osigurane poslove za cijelu 2023. i 2024., ističe Tramontana, za kojega je velika promjena u poslovanju i u tome što za najveći dio novih poslova tvrtka danas uspijeva sama osigurati financiranje, ne oslanjajući se na državna jamstva.

Dio kapaciteta angažiran je i na poslovima remonta koje obavlja na brodovima koji su građeni u Brodotrogiru, no u danima kada nije bilo posla prihode se, kaže Tramontana, nastojalo osigurati svim poslovima, od gradnje rešetkastih konstrukcija za krovove do sekcija za mostove.

”Uspjeli smo se izvući, vratili smo sve obveze, zadržali ljude i okrenuli se jednostavnoj logici da moramo raditi likvidne projekte, a niša u kojoj poslujemo ostavlja mogućnost širenja”, ističe Tramontana. Trenutno Brodotrogir Cruise zapošljava 150 radnika, te surađuje s 15-ak kooperanata.

Komentirajte prvi

New Report

Close